Parastas pentru vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Parastas pentru vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul

12:12, marți, 30 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, sâmbătă, 27 iulie 2013, după Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire Părintele Patriarh Teoctist Arăpaşu la comemorarea a 6 ani de la trecerea sa la cele veşnice (30 iulie 2007).

Alături de Preasfinţia Sa s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi, iar la slujba de pomenire au fost prezenţi preoţi, monahi, monahii, membri ai familiei Părintelui Patriarh Teoctist şi alţi credincioşi din Bucureşti şi din ţară.

În cuvânt de aducere aminte, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a evocat personalitatea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, păstor iubit al turmei cuvântătoare a lui Hristos Dumnezeu, al cărui chip plin de lumină şi personalitate remarcabilă nu pot fi cuprinse în cuvinte, după cum l-a numit Preasfinţia Sa.

„Părintele Patriarh Teoctist a răspândit în jurul său lumină din lumina lui Hristos, pentru că a fost un ierarh evlavios şi harnic. A păstorit în vreme de oprelişti comuniste, dar şi de libertate agitată, totdeauna într-un context misionar care a cerut multă veghe şi jertfelnicie, multă înţelepciune şi luptă duhovnicească. De aceea, experienţa rugăciunii i-a fost izvor de putere spirituală, de curaj şi înţelepciune, de bunătate şi iertare, de dialog şi cooperare atât în vreme de necaz şi suferinţă, cât şi în timp de noi speranţe şi multiple împliniri”, a spus Preasfinţia Sa.

„Fiind un om total dăruit lui Hristos şi Bisericii Sale, un martor şi mărturisitor al Crucii şi învierii lui Hristos în viaţa Bisericii şi a poporului român, un păstor harnic şi un luptător înţelept, un slujitor al unităţii creştine şi al apropierii dintre oameni şi o lumină pentru lucrarea misionară a Bisericii Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist va rămâne pururi în mintea şi inima tuturor celor ce l-au cunoscut şi au admirat chipul său luminos şi bunătatea sa sufletească ca un părinte blând si iubitor al turmei celei cuvântătoare ce i-a fost încredinţată. Veşnică lui pomenire din neam în neam!”, a încheiat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Varsanufie.

La final a fost oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com