Patriarhul Georgiei susține studierea muzicii bisericești în școli - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Patriarhul Georgiei susține studierea muzicii bisericești în școli

17:47, miercuri, 3 aprilie, 2019 | Cuvinte-cheie: , ,

Preafericitul Părinte Ilia II, Patriarhul-Catolicos al Georgiei, a vorbit despre importanța cântării bisericești în cultura georgiană la o lansare de carte organizată la sediul Patriarhiei din Tbilisi, unde a amintit despre solicitarea adresată autorităților statului să includă cursuri de muzică bisericească în școlile din țară.

„Îmi amintesc de întâlnirea cu prim-ministrul”, a spus Patriarhul.

„L-am rugat să includă imnurile bisericești și cântecele tradiționale în curricula școlii gimnaziale. Premierul a promis că acest lucru se va întâmpla”, a transmis Patriarhul Ilia la evenimentul organizat de Patriarhia Georgiei, potrivit Ekho Kavkaza, citat de Ortho Christian.

„Cântarea georgiană și imnografia Bisericii sunt o parte importantă din cultura georgiană. Domnul să vă binecuvânteze și cred că acesta nu va fi singura etapă, ci că și alte etape vor urma pe viitor”, a adăugat Primatul Bisericii Ortodoxe a Georgiei.

La prezentarea antologiei de muzică a fost prezent Prim-ministrul Mamuka Bakhtadze, care a subliniat că centrele folclorice oferă o șansă pentru 800 de copii din toată Georgia să studieze muzica bisericească georgiană.

Potrivit premierului Bakhtadze, șapte școli noi se vor deschide anul acesta unde copiii vor studia muzica bisericească.

„Cântarea georgiană și polifonia în general este contribuția noastră unică la civilizația creștină și la civilizația mondială în general”, a spus Bakhtadze într-un interviu oferit unui post de televiziune georgian.

Potrivit Patriarhiei Georgiei, antologia de cântece bisericești este dedicată centenarului restaurării autocefaliei Bisericii Ortodoxe Georgiene și aniversării a 40 de ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Ilia.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com