Header image

Predica cea mai de efect

10:32, miercuri, 4 martie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , ,

Dacă avem niste prieteni, care ne sunt dragi, dar nu sunt credinciosi, cum să le vorbim despre Dumnezeu ca să-i miscăm cumva?

Mai mult decât a vorbi, este să duceti o viată crestină, să vadă si ei. Asta ar putea să fie predica cea mai de efect. Incolo, e inutilă o discutie cu ei, care s-au antrenat să răspundă la întrebările propovăduitoare, bune, ale crestinilor. Ei stiu ce să răspundă. Că e mai dulce tutunul, e mai dulce betia, e mai dulce curvia, e mai dulce pierderea de timp si preadesfrânarea. Mai ales acum s-au creat atâtea posibilităti de distractie, de destindere, de pierderea sufletelor…

Si atunci, dacă te văd pe tine făcând asa, te întreabă: „Ce te face pe tine să ai o asa conduită?” Si îi zici: „Dragă, îmi pun problema mântuirii! 0 să terminăm odată!… Căci cel mai mare, cel mai greu moment din viata ta, va fi ziua când vei muri! Atunci se va vedea cum ai trăit!… Nu vei mai avea nici un fel de scuze. Mila încetează de la Dumnezeu. Până acolo e milă, dar de acolo începe dreptatea lui Dumnezeu, după faptele noastre”.

Uite aşa se creează un moment pentru folosul tău. Să ai o poziţie folositoare. Dacă nu te ascultă, „Dixi et salvavi animam meam,” zice latinul, „Eu am zis şi mi-am mântuit sufletul meu” (Iezechiel 3, 19-21).

La Judecată, când te va întâlni, să nu-ţi zică că nu i-ai spus. Pentru că toţi cei cărora le spuneţi ceva în numele Adevărului de credinţă, fraţii mei, toţi aceştia vă vor vedea pe voi odată şi le va suna în cap: „Uite, că mi s-a spus lucrul ăsta de către cutare şi n-am ţinut cont!”

Ei, problema e mare, problema e peste tot, problema e întinsă cu lipsa de credinţă! De asta luptăm din răsputeri. Dar feriţi-vă, fraţii mei, să nu faceţi sminteli! Poate nu-l sminteşti atât cu vorba, cât îl sminteşti cu fapta. Trebuie să vă măsuraţi mersul, să vă măsuraţi programul şi, mai ales, să aveţi pace în familie, că asta vă ajută foarte mult. Vă ajută să creşteţi foarte mult duhovniceşte!

Din Arhimandrit Arsenie Papacioc, Despre armonia căsniciei, Editura Elena, Constanța, 2013, p. 25

Contact Form Powered By : XYZScripts.com