Preotul din Vâlcea care îngrijeşte zeci de copii şi de bătrâni abandonaţi: „Biserica trebuie să coboare în stradă“ - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Preotul din Vâlcea care îngrijeşte zeci de copii şi de bătrâni abandonaţi: „Biserica trebuie să coboare în stradă“

12:05, luni, 9 noiembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , ,

Un preot din Vâlcea se încăpăţânează să depăşească statutul de păstor de suflete şi să le ofere sprijin nevoiaşilor în fiecare moment chinuitor din viaţa lor. De peste 20 de ani, părintele Petre Veţeleanu se îngrijeşte de copiii sărmani şi de bătrânii abandonaţi de familie.

Petre Veţeleanu nu mai este de foarte mult timp doar duhovnicul care propovăduieşte învăţăturile Sfintei Evanghelii, ci omul care a coborât în mijlocul nevoiaşilor, în ciuda vicisitutidinilor şi a propriei suferinţe.

În anii 2000, preotul vâlcean a avut ocazia să cunoască degradarea umană, în toate formele ei, pe străzile din Italia, unde sute de conaţionali au ajuns cerşetori, iar româncele au căzut victime ale reţelelor de proxeneţi. Împreună cu membrii uneia dintre cele mai mari asociaţii pentru apărarea drepturilor străinilor din Italia, Petre Veţeleanu a luat la pas străzile din suburbiile rău famate de lângă Milano pentru a le fi ajutor unor oameni care au sperat că vor scăpa de sărăcie, dar au ajuns sclavi.
„Am lucrat foarte mult în stradă cu cu membrii NAGA, una dintre cele mai mari organizaţii pentru prevenirea traficului de fiinţe umane, atât în Italia, cât şi în România. Unul dintre primele mele proiecte sociale a avut ca scop prevenirea traficului de persoane. În 2003, am ajuns să descopăr adevărate filiere de proxeneţi; mafia albaneză lua tinere din România şi le vindea în Serbia, la un târg. De aici, româncele ajungeau pe străzile din alte ţări europene. Am reuşit să luăm foarte multe fete din stradă, să le salvăm şi să le ducem într-un adăpost din Magenta. Acolo au stat o perioadă, au trecut printr-o consiliere psihologică, iar apoi s-au reîntors în ţară. Din datele pe care le aveam eu, în Italia existau în urmă cu câţiva ani între 3.000 şi 5.000 de românce care se prostituau în stradă“, povesteşte preotul Petre Veţeleanu.  
Copiii români, cerşetorii Europei
După mai bine de 20 de ani de la această experienţă, situaţia nu s-a schimbat prea mult, România fiind în continuare ţara de provenienţă a celor mai mulţi milogi care întind mâna pe străzile din capitalele europene.
„Fostul spaţiu comunist nu s-a desfăşurat doar în România sau în jurul României. În acest spaţiu au fost incluse multe alte ţări, dar cerşetori din Bulgaria sau Serbia sunt foarte puţini pe străzile din ţările europene dezvoltate. Majoritatea cerşetorilor din Europa sunt  copii români; s-au format adevărate reţele, tot traficul de fiinţe umane se desfăşoară prin România. Multe fete de pe marginea drumurilor din Spania, Italia, pe care noi le hulim, sunt plecate din România, dar nimeni nu le-a întrebat vreodată cum au ajuns pe străzi. La rândul lor, cerşetorii ascund adevărate traume. Majoritatea adulţilor care fură sau întind mâna spun acelaşi lucru: au plecat din ţară pentru că nu mai aveau de lucru, dar au fost prinşi de călăuze sau persoane rău intenţionate şi obligaţi să fure ori să cerşească“, mai spune Petre Veţeleanu. 
Parohiile din diaspora, un rol important
Parohul e convins că fenomenul ar putea fi totuşi diminuat dacă autorităţile române ar fi un partener activ în proiectele de prevenire a traficului de persoane, iar Biserica şi-ar întoarce faţa spre cei care, în ochii societăţii, sunt pierduţi.
„Lucrând cu aceşti oameni mai mult, apropiindu-te de ei, încep uşor-uşor să se dezvăluie, să spună ce au pe suflet. Aici, un rol deosebit îl pot avea parohiile din Diaspora. O colaborare între noi, cei din ţară, şi ei va duce la diminuarea numărului de persoane care nu mai respectă morala creştină. Îmi doresc o mai mare implicare din partea autorităţilor şi a noastră, a tuturor, pentru că nu putem să stopăm acest flagel doar ajutând o persoană, două. Aici aş vedea o implicare mai mare si din partea Bisericii. Trebuie să coborâm în stradă şi să cercetăm pe cel care are nevoie, exact cum ne-a spus Mântuitorul, nu să aşteptăm să vină el la noi. Niciodată n-o să vină o fată din stradă, care se prostituează, la noi. Înseamnă să aşteptăm minuni.“ 
Iniţiatorul „Mesei pe roţi“
Sărăcia din jurul său şi nepăsarea semenilor l-au determinat să deschidă, în 2003, o cantină de ajutor social, pentru a-i hrăni pe sărmanii din Ocnele Mari şi alte câteva localităţi din zonă. 75 de bunici sărmani, bătrâni abandonaţi de familie şi persoane imobilizate la pat se numără  în prezent printre beneficiarii proiectului „Masa pe roţi“ derulat de parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ – Trăistari. Aceştia primesc zilnic, în sistem de catering, mâncare pregătită de un bucătar în cantina parohiei. Alimentele ajung la sărmani în caserole, în sistem de catering. În cadrul acestui proiect social sunt oferite vârstnicilor şi servicii de curăţenie, hainele şi lenjeriile celor 75 de beneficiari sunt igienizate în spălătoria parohiei.

„Pe lângă masa pe care le-o oferim zilnic, ne ducem o dată pe săptămână la ei acasă şi îi ajutăm şi din punct de vedere igienico-sanitar. Acum avem un parteneriat cu o fundaţie din Vâlcea care ne-a pus la dispoziţie un asistent medical, care merge la ei acasă, le ia o tensiune, îi consultă. Dacă este nevoie şi de o intervenţie mai mare, noi avem un parteneriat cu două cabinete individuale: medicii merg şi încercăm să rezolvăm ceea ce se poate la domiciliu. Câteodată le asigurăm şi haine, şi tot ceea ce înseamnă obiecte pentru igiena sanitară, igiena locuinţei“, mai spune preotul vâlcean. 

În acest moment, Petre Veţeleanu derulează cinci proiecte sociale în comunitatea din Ocnele Mari, unele dintre acestea în parteneriat cu asociaţia italiană „Amici dei bambini“ şi Fundaţia „Inimă pentru inimă“. Preotul este considerat părintele a zeci de copii din Ocnele Mari, care provin din familii dezorganizate, cel care îi îmbracă înainte de începerea fiecărui an şcolar sau de venirea iernii. Minorii care provin din familii dezorganizate, fără posibilităţi financiare sau care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate găsesc adăpost la Centrul de Zi Petria, de lângă Ocnele Mari. Reintegrarea în familie este atent monitorizată de preot şi reprezentanţii centrului, astfel încât copiii să poată fi ajutaţi ori de câte ori întâmpină dificultăţi.

„Dacă înglobez tot ceea ce înseamnă beneficiarii acestor proiecte sociale, sunt în jur de 1.000 de oameni – cifra nu e deloc exagerată – care aşteaptă dintr-un moment în altul să le duc câte ceva. Dar eu nu dau de pomană, eu intervin într-un caz social pe care ştiu că îl pot salva, pe care pot să-l aduc la lumină. Sunt alţii care dau de pomană. Recuperând foarte mulţi dintre aceşti oameni, cu siguranţă societatea noastră va progresa. Principala vină pe care eu o găsesc ţării noastre nu implică pe nimeni altcineva decât pe noi. Românilor le lipseşte încă educaţia şi consider că principalele proiecte pe care trebuie să le dezvolte Biserica sunt proiecte educaţionale, de educare a tinerilor, a oamenilor din România“, conchide Petre Veţeleanu.  

Până acum, preotul Petre Veţeleanu nu a primit bani din partea statului român pentru a implementa aceste proiecte sociale, singurii care au răspuns la strigătul de ajutor al parohului au fost străinii şi câţiva oameni de afaceri din judeţul Vâlcea.

sursa http://adevarul.ro

646x404

Contact Form Powered By : XYZScripts.com