Header image

Prot. mitr. Mihail Postoroncă a fost condus pe ultimul drum pământesc

16:10, sâmbătă, 10 noiembrie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

„Căci călători şi pribegi suntem noi înaintea Ta, Doamne” (I Paralipomena 29,15)

Vineri, 9 noiembrie 2018, mulțime de credincioși, preoți și apropiați ai familiei regretatului părinte Mihail Postoroncă, s-au adunat la Biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău, pentru a petrece pe ultimul drum pământesc, pe nou-adormitul Protoiereu mitrofor Mihail Postoroncă, Parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Mărculești, raionul Florești.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir de către prot. Mihail Vicol, slujitor al acestei biserici, iar slujba înmormântării a fost oficiată de către Decanul Facultății de Teologie, prot. mitr. Andrei Oistric, înconjurat de un sobor de slujitori și preoți profesori în cadrul instituțiilor teologice din capitală, colegi de serviciu ai fiicei părintelui Mihail, Valentina Postoroncă, secretar în cadrul ATOM.

Slujba înmormântării este imnul de preamărire a vieţii celei veşnice, pe care o caută atât preotul, cât și credinciosul, prin toate nevoinţele sale duhovniceşti săvârșite aici pe pământ.

Cântările şi rugăciunile prin care clerul dimpreună cu cântăreții l-au petrecut astăzi pe vrednicul Părinte Mihail spre locul de odihnă rânduit până la învierea cea de obşte exprimă nu doar speranţa şi mângâierea dreptei răsplătiri, ci şi bucuria de-a vedea lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, decanul Facultății a adresat familiei îndurerate, rudelor, prietenilor și fiilor duhovnicești ai nou-adormitului Protoiereu Mihail, un emoționant cuvânt de mângâiere în care a elogiat persoana Preacucernicului Părinte Mihail, cel care va rămâne în istoria Bisericii noastre Ortodoxe din Moldova un model luminos, ce şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii lui Hristos și aproapelui, așa cum îl caracteriza și ÎPS Mitropolit Vladimir în cuvântul său de condoleanțe adresat cu această tristă ocazie: „La trecerea acestui slujitor al Bisericii lui Hristos, suntem cu gândul și cu rugăciunea alături de familia și rudele îndurerate, îndemnându-i pe toți să se aline cu amintirea luminoasă a părintelui Mihail și să se îmbărbăteze cu nădejdea învierii și a vieții veșnice.

Fie ca Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul morții şi Domnul vieții, să așeze sufletul robului său Protoiereului Mihail, împreună cu drepții, în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârșit”, a menționat Părintele Mitropolit Vladimir.

După încheierea Rânduielii Prohodului, cortegiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie și la Rânduiala înmormântării au fost date de către Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău.

Dumnezeu să-l ierte și să îl odihnească cu drepții!

 

A consemnat: Serghei CRUDU

Foto: Iuvenalie MELNIC

Contact Form Powered By : XYZScripts.com