Radu Preda îndeamnă la „a fi mereu cu urechea la membrana timpului și a istoriei”
21:41, joi, 8 noiembrie, 2018 | Cuvinte-cheie: conferinta, IICCMER, istorie, monitorizarea presei, radu preda, ştiri ortodoxe, ştiri religioase, timp, tineri
Teologul Radu Preda, preşedintele executiv al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a fost sâmbătă, 3 noiembrie, invitatul Centrului pentru tineret „Sfântul Ștefan cel Mare” al Episcopiei Europei de Nord, filiala Copenhaga.
În biserica românească din capitala Danemarcei, Radu Preda le-a oferit tinerilor ortodocși români prezenţi la eveniment o interpretare a ultimelor trei decenii din istoria recentă a României, pe care o consideră a fi „cea mai fastă de la Marea Unire și până în prezent”.
În acest context, teologul i-a îndemnat pe tineri la „a fi mereu cu urechea la membrana timpului și a istoriei”, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Eparhiei Europei de Nord.
Radu Preda a vorbit şi despre referendumul pentru definirea căsătoriei, ce a avut loc recent în România, ca o radiografie necesară a societății românești, ce subliniază nevoia stringentă de înnoire.
În a doua parte a întâlnirii, teologul român a accentuat importanța vitală a continuității trăirii experienței liturgice în contextul vieții de zi cu zi, în care Duminica sau epicentrul vieții duhovnicești, nu rămâne la statutul de „zi de week-end”, ea fiind prima zi a săptămânii în care trăirea lui Dumnezeu se reflectă în toate aspectele vieții cotidiene.
În 1 noiembrie 2018 Radu Preda a susţinut la sediul ICR Stockholm conferința cu titlul „România 100. Lecțiile trecutului recent”.
Evenimentul a fost parte a manifestărilor dedicate Centenarului Marii Unirii, fiind organizat de Institutul Cultural Român Stockholm și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în colaborare cu Ambasada României la Stockholm şi Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.
Prelegerea a trecut în revistă etapele importante din cadrul procesului unirii românilor într-un stat național în anul 1918.
Duminică, 4 noiembrie, profesorul Radu Preda a participat la Sfânta Liturghie în comunitatea românească din Copenhaga, oferind o meditație pe marginea textului biblic duminical ce prezintă Pilda Bogatului nemilostiv și săracul Lazăr (Luca 16:19-31).
Sursa: www.basilica.ro