Teologul Danion Vasile și Părintele Valerian Grecu vor conferenția la Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Teologul Danion Vasile și Părintele Valerian Grecu vor conferenția la Chișinău

0:21, marți, 19 noiembrie, 2019 | Cuvinte-cheie: , ,

Teologul Danion Vasile și Părintele Valerian Grecu, pătimitor în temnițele comuniste, vor conferenția la Chișinău. Conferința teologică „Cu Hristos în celulă” va avea loc Duminică, 24 noiembrie 2019, la Biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova, începând cu ora 17.00.

Evenimentul se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove și este organizat de Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate și Sectorul Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret ale Mitropoliei Moldovei.

În cadrul evenimentului vor fi adunate fonduri pentru tânăra mămică Inna Buruian, în vârstă de 35 de ani, care are mare nevoie de ajutorul nostru pentru a merge mai departe în lupta cu cancerul.

Părintele Valerian Grecu – „monahul din livada cu sfinți” – este un martor și mărturisitor luminos al unui fragment de istorie însângerată a României, când „pușcăriile s-au transformat în catedrale”. El a fost închis 24 de ani în temnițele comuniste.

Intrarea este liberă!

Sursa: www.mitropolia.md

 

***

 „Parintele Valerian Grecu. O revelatie de omenie si de credinta. Cuminte si adanc ancorat in taina marturisirii cu sange a Mantuitorului, Batranul ne-a redat in cuvinte simple abnegatia unor mucenici pentru Hristos. Paginile pe care le veti citi sunt un adevarat pomelnic de martiri, un soi de coliba taborica a temnitelor comuniste. Numai in Lumina Invierii Domnului Hristos paginile acestea au sens de aducere de lumina. Veti citi ganduri despre oameni (Parintele Ioan Iovan, Parintele Arsenie Boca, Parintele Ilie Lacatusu ori Dimitrie Bejan, Maica Veronica, Maica Mihaela ori fratii de la Oastea Domnului) ai curajului absolut. Dar si despre tradarile din Biserica.

Credinta mea este – dupa mai multi ani de lectura si deseori lectura de arhiva – ca ne aflam dinaintea uneia dintre cele mai sintetice marturii ale crestinismului intemnitat. Limpezit in vorba de multa rugaciune, Batranul – lui chiar i se potriveste numele de Gheronda dinaintea inflatiei ce ne-a cuprins! – face din toate propozitiile parghii care scot din mina suferintei diamante de pret.

Pentru orice tanar roman, cartea lui este un manual de istorie. Pentru adulti, medicament de vindecare a amneziei istorice in care ne scaldam lasitatea.

Cartea reda cea mai elocventa iesire din frica, din obsesia fricii. Pentru mine, lectura acestor pagini nu este altceva decat recitirea unei declaratii de dragoste la adresa Bisericii, la adresa calugariei, a portului preotesc si a fratietatii crestine.” – Pr. Constantin Necula, Cuvânt la Cartea „Părintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu sfinti”.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com