Header image

Rețeta unei vieți sănătoase: “Să mâncăm pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca”

0:27, joi, 22 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

Miercuri, 21 martie, invitata serii duhovnicești a fost doamna Mariana Zubatîi, medic generalist cu competenţe în metabolism şi nutriţie, care a abordat tema:  “Să mâncăm pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca”.

În debutul discuţiei doamna doctor a menţionat că postul nu este un prilej de a renunţa la anumite mâncăruri, ci din contra, această sfântă perioadă este menită pentru a ne cerceta mai atent corpul şi în acelaşi timp de a renunţa la unele alimente nocive care pun în pericol buna activitate a organismuluui uman.

De asemenea doamana doctor a mai remarcat: „Noi înşine suntem cel mai bun medic al propriului organism. Corpul uman a fost făcut de Dumnezeu cu atâta măiestrie încât acesta este ca un generator de informaţii care îndată ne semnalează despre eventualele nereguli ce se produc în interiorul lui. În acest sens nu trebuie să epuizăm trupul nostru, ori să dăm dovadă de eroism duhovnicesc mai ales în perioada posturilor, pentru că ne putem pomeni cu boli grave care pot afecta buna desfăşurare a vieţii noastre”.

 * * *

În primele zile de postire, o categorie de oameni simţind o uşoară durere de cap, ori un discomfort nesemnificativ aleargă la slujitorii altarelor cu rugămintea de a le uşura din povara postirii.  În aceste condiţii e de menţionat că dacă preotul i-a permis unui creştin să consume alimentele oprite din motive de sănătate, atunci acel om trebuie să conștientizeze faptul, că aceste dezlegări sunt, ca excepție în perioada postului.

Biserica reglementează postul în funcţie de sănătatea omului, şi intervine cu careva dezlegări alimentare dacă de acest lucru depinde în mod direct sănătatea creştinului. Aceste măsuri se aplică persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale, oamenilor cu diabet zaharat. Cazurile mai complicate sunt examinate de duhovnic, care după o analiză minuţioasă vine cu un canon pentru credincios, orice  situaţie de acest gen fiind individuală.

  Dorin Hadîrcă, student la Jurnalism anul III

Contact Form Powered By : XYZScripts.com