S.O.S.!!! Mai sus de Soroca, lângă Hotin, Nistrul este aproape secat / VIDEO - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

S.O.S.!!! Mai sus de Soroca, lângă Hotin, Nistrul este aproape secat / VIDEO

15:49, marți, 28 mai, 2024 | Cuvinte-cheie: , ,

O secvență video filmată pe malul Nistrului și postată pe rețelele de socializare, ne alarmează în privința stării în care se află fluviul din care bem și noi apă. În imaginile filmate în satul Braga (Ucraina), aflat vis-a-vis de Cetatea Hotin, Nistrul aproape că nu mai are apă. “Este groaznic, nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Oameni, ce se întâmplă?” se aude după cadru vocea femeii care filmează.

Ca să verificăm informația am sunat aleatoriu la câteva instituții din zonă. În administrația Cetății Hotin ne-au confirmat informația că Nistrul este mult mai îngust, și că de fapt el acum curge prin albia veche, cea de până la construcția barajului de la Novodnestrovsk. La Hotelul “Dnestr” din satul Jvaneț, aflat ceva mai sus de Braga, unde au și fost filmate imaginile, ne-au confirmat autenticitatea secvențelor video.

Activistul de mediu Ilya Trombitsky ne-a spus referitor la această secvență video că motivul ar fi suprautilizarea apei pentru crearea energiei electrice. El a avertizat de această situație încă acum două săptămâni, printr-o postare pe Facebook în care menționa că: “Lucruri ciudate continuă să se întâmple pe Nistru. Evacuarea apei din lacul de acumulare de la Dnestrovsk este din nou mare, deși nivelul apei a ajuns deja la un nivel extrem de scăzut – 115 m – față de nivelul obișnuit pentru această perioadă de 118-119 m. Probabil, acest lucru se explică prin criza energetică din Ucraina. Dar astfel de evacuări unice oricum nu rezolvă problema deficitului de energie. În absența ploilor în viitorul apropiat în Carpați, acest lucru înseamnă în mod clar lipsa apei în lunile iulie-septembrie, chiar și pentru alimentarea cu apă potabilă a Chișinăului și Odesei. Rămâne doar să sperăm la condiții meteorologice favorabile. Cred că în această chestiune trebuie să se facă ordine urgent la nivel transfrontalier!”

Situația rămâne gravă, căci Nistrul este cea mai importantă sursă de aprovizionare cu apă pentru milioane de oameni de pe ambele maluri ale sale.

Sursa: https://observatorul.md/

https://www.youtube.com/shorts/-0IZnbZQxEc?feature=share

Contact Form Powered By : XYZScripts.com