Header image

Să înveșnicim împreună memoria marelui duhovnic al neamului românesc Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu!

8:44, miercuri, 1 septembrie, 2021 | Cuvinte-cheie: , ,

Să înveșnicim împreună memoria marelui duhovnic al neamului românesc Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu!

De 10 ani, de la demontarea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut, a început o lucrare de suflet în fosta comună Cuconeștii Vechi, Edineț, cu scopul de a înveșnici memoria marelui duhovnic al neamului românesc Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, originar din Cuconeștii Vechi.

Din Mila lui Domnului, în primii ani 2011 și 2014 au fost înălțate două răstigniri, prima, pe locul cimitirului străvechi din Cuconeștii Vechi, iar cea de-a doua, pe malul înalt și pitoresc al Prutului.

O atracție a vizitatorilor a devenit, începând cu anul 2015, rotonda Părintelui Sofian. Acest edificiu, aidoma unui cuib de rândunică, domină acum întreaga împrejurime și poate fi observat de la zeci de kilometri, de pe ambele maluri ale Prutului.

Lucrările frumoase nu s-au oprit aici. În anul 2017 a fost procurată o casă bătrânească aflată practic în ruine, singura urmă de așezare geografică rămasă după dispariția fostului sat Cuconeștii Vechi.

Imobilul urma să fie restaurat, pentru viitoarea Casa Memorială a Părintelui Sofian Boghiu.

În împlinirea acestui demers, i-am îndemnat pe cei care l-au cunoscut pe Părintele Sofian, să contribuie la așezarea unui număr cât mai mare de mărturii care pot oferi imaginea de ansamblu a personalității sale, cu scopul de a-l așeza pe Părintele Sofian în conștiința localnicilor  și în cultura și spiritualitatea locurilor natale.

În vara anului 2020, cu Ajutorul Domnului și a oamenilor de bună credință a fost finisat interiorul edificiului. Casa Memorială Părintele Sofian Boghiu, chiar de nu a fost încă finisată până la capăt, și-a deschis prima dată ușile pentru vizitatori la 14 septembrie 2020.

Primăvara aceasta, în apropierea casei muzeu, a început construcția unei scări de acces către Prut. Scara urmează să aibă 33 de trepte din beton armat și o terasă cu baptisteriu.

Cu recunoștință, mulțumim Domnului pentru acest colț de cer pe malul Prutului, în memoria dragului nostru Părinte Sofian. La fel, mulțumim sufletește tuturor celor implicați în bunul mers al lucrărilor, în special Asociației „Noua Galilee”, comunității Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei din Chișinău, Primăriei comunei Cuconeștii Noi și Gimnaziului din Cuconeștii Noi.

Ne rugăm ca în următoarea perioadă să înaintăm în lucrări, până aproape de 14 septembrie 2021 –  când vom comemora 19 ani de la plecarea Părintelui Sofian în veșnicie.

Totodată, relansăm apelul către toți cei care l-au cunoscut pe Părintele Sofian, fii și fiice duhovnicești, să se implice în măsura posibilităților la realizarea acestei lucrări de suflet – Centrul cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”, Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu”.

Cuvioase Părinte Sofian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!

 Preot Mihail Bortă

Dacă doriți să faceți o donație din România sau de peste hotare, o puteţi face în unul din conturile deschise la:

BANCA TRANSILVANIA,
NUME ŞI PRENUME: BORTA MIHAIL (Preot-paroh)
COD CLIENT (CIF BT): 5760132
LISTA IBAN-URI
RO58BTRLEURCRT0576013201 (EURO)
RO11BTRLRONCRT0576013201 (RON)

Datele bancare pentru efectuarea transferurilor în LEI MOLDOVENEŞTI
FINCOMBANK S.A. Filiala Nr. 01 Chisinau, Moldova
Beneficiar: IBAN code: MD42FT222410100005141498C.R.P.H.
„SFINTUL IERARH SPIRIDON” IDNO: 1017620003639

DONAȚII online prin intermediul sistemului de plăți online PayPal:
paypal.me/BMihail (Preot Mihail Bortă)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com