Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la Mănăstirea Suruceni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la Mănăstirea Suruceni

16:15, joi, 7 iulie, 2022 | Cuvinte-cheie:

Iată pildă minunată: Ioan. Atunci când oamenii erau gata să recunoască în el însuşi pe Mesia cel aşteptat, el a zis: „Nu! Ci este Altul, Care vine înaintea mea, El este Mântuitorul lumii!” Cât de des se întâmplă pe pământ ca aceia ce au primit stăpânire mare asupra multor oameni să fie înclinaţi a se socoti singurii vrednici de o astfel de stăpânire! Ci iată că Sf. Ioan a aflat în sine puterea de a tăgădui acest rol şi a spune cum trăia el însuşi insuflat de viziunea lui Hristos. (Sf. Sofronie Saharov)

Biserica Ortodoxă sărbătorește la data de 24 iunie / 7 iulie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Sfântului Prooroc Ioan a reunit în rugăciune obştea Mănăstirii Suruceni și credincioșii veniți pentru a participa la slujba de sărbătoare. În tradiția Bisericii Ortodoxe, zilele de prăznuire ale sfinților sunt cele în care au plecat în veșnicie. Astfel, ziua adormirii unui sfânt este și ziua lui de cinstire, de sărbătoare. Totuși, în calendarul Bisericii există câteva excepții de la această regulă duhovnicească. Sărbătorim Nașterea Mântuitorului Hristos, Nașterea Maicii Domnului și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este vrednică de aducere aminte și de cinstire liturgică pentru că întreaga sa viață a fost legată de Mântuitorul Hristos și I-a fost consacrată Lui.

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament și, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Este cel care s-a învrednicit să pregătească venirea Mântuitorului printre oameni, mărturisindu-L drept răscumpărător al păcatelor întregii lumi, fapt pentru care este numit Înaintemergătorul Domnului. „Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul,” ne spune despre el Sfânta Scriptură, Iar Biserica îl numeşte în imnografia ei: „temeiul proorocilor” şi „cel mai mare dintre prooroci.”

Sfântul Ioan Gură de Aur aruncă lumina cea mai adevărată asupra persoanei sale, evidențiindu-i strălucirea: „Gândește-te ce priveliște minunată era să vezi un om de treizeci de ani, coborându-se din pustie, fiu de arhiereu, neavând nevoie de vreun lucru omenesc, prin toate arătând sfințenia. Ioan Botezătorul locuia în pustie ca în cer, arătând, prin însăși viața lui, o mare filosofie. Când s-a pogorât din pustie în orașe, era ca un înger din cer.”

Dacă am scutura pustietatea din sufletele noastre, exemplul vieții Sfântului Ioan ar putea fi icoană a viețuirii fiecăruia dintre noi, al identificării vieții sale cu a lui Hristos, a nesocotirii de sine și a îndreptării oamenilor spre Hristos, după cum ne îndeamnă părintele Nicolae Steinhardt: „Sfântul Ioan Botezătorul ne poate fi tuturor îndreptar pe calea strâmtă a înfrângerii trufiei, a neroadei trufii, a egoismului şi egocentrismului nostru ridicol, care-şi face râs de noi îndemnându-ne a crede că suntem, fiecare, punctul geometric din chiar centrul lumii. (…) Reţinem din viaţa şi jertfa Sfântului Ioan Botezătorul  capacitatea omenească de a ieşi din sine, de a depăşi strâmtoarea fenomenalităţii, de a iubi pe un altul. Noi cutezăm chiar a ne face o călăuză din zguduitoarea, admirabila, senina frază de la Ioan 3, 30: „Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez.”

În cadrul slujbei, numeroşi credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

Cei prezenți s-au închinat la răcla cu părticele din moaștele Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, care se păstrează cu evlavie în Sfânta Mănăstire.

Sfinte Proorocule Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sursa: https://manastireasuruceni.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com