Sfânta Liturghie şi Taina Sântului Maslu oficiate la mănăstirea "Cuvioasa Parascheva", Hîncu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sfânta Liturghie şi Taina Sântului Maslu oficiate la mănăstirea „Cuvioasa Parascheva”, Hîncu

12:10, sâmbătă, 10 august, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

La 9 august 2013, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie În biserica cu hramul în cinstea aceluiaşi sfânt, situată la primul nivel al Catedralei „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, din complexul Mănăstirii Hâncu.

După obiceiul mănăstirii, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în dimineaţa zilei de către preoţii slujitori, stareţa acestui aşezământ monastic, egumena Parascheva (Cazacu) împreună cu obştea monahală şi de credincioşi.

„În nenumăratele sale vindecari de bolnavi, Sfântul Pantelimon folosea tot ceea ce tehnica medicala îi punea la îndemână, dar pentru o şi mai grabnică însănătoşire folosea puterea cea mare a lui Dumnezeu. Iar pentru cazurile mai grele, unde ajutorul omenesc este cu totul neputincios, cu rugi fierbinţi cerea mila lui Dumnezeu, care şi venea asupra bolnavului. Şi asa pe foarte mulţi bolnavi i-a vindecat în chip minunat, având cu el, după cum spune cântarea bisericească: „pre Hristos ca dumnezeiască doctorie”. Oricum, la toate vindecările sale, Sfântul Pantelimon, spunea bolnavului; „Sănătatea ţi-o dă Dumnezeu, prin mine nevrednicul”. De aceea şi pe icoanele pe care le avem, Sf. Pantelimon este înfăţişat, ţinând în mâna stângă o cutie cu medicamente, iar în cea dreaptă Sfânta Cruce, simbolurile veşnice ale tuturor vindecărilor omeneşti…” a menţionat Ierarhul în cuvântarea Sa predicatorială de după Sfânta Evanghelie.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Petru dimpreună cu un sobor de preoţi, a oficiat în Catedrala „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, Taina Sfântului Maslu pentru credincioşii prezenţi.

Preasfinţia Sa a ţinut să evidenţieze în cuvântul Său de învăţătură de după încheierea Sfântului Maslu, despre importanţa participării creştinului la această Taină, care este de mare folos atât trupului, cât şi sufletului.

De asemenea, Ierarhul a menţionat faptul că, întrucât anul 2013 este numit „ANUL SFINTEI SCRIPTURI, AL IUBIRII SĂRACILOR ŞI ÎNGRIJIRII BOLNAVILOR” în cuprinsul Episcopiei noastre, Taina Sfântului Maslu se potriveşte perfect acţiunilor ce pot fi întreprinse în acest context, deoarece astfel se dă dovadă de solidaritate creştină şi iubire de aproapele, în raport cu semenii noştri de patul de boală.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com