Header image

Simpozion Internațional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj despre Valeriu Gafencu şi Sfinţii Închisorilor

18:39, sâmbătă, 1 noiembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , ,

Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca organizează, în perioada 3-6 noiembrie 2014, un Simpozion Internaţional cu tema „Euharistie, Spovedanie, Martiriu“.

Evenimentul, la care vor lua parte numeroși ierarhi, teologi și oameni de cultură din țară și străinătate, se încadrează în seria de activități prilejuite de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2014, ca An omagial euharistic şi An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Manifestarea va fi deschisă marți, 4 noiembrie 2014, cu o slujbă de Te-Deum, ce va fi oficiată Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, în capela Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Va urma un moment festiv, ce va avea loc în Aula Magna a facultăţii. După cuvântul inaugural rostit de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii, Înaltpreasfinţitul Andrei va deschide comunicările în plen prin prezentarea lucrării „Strigătul din eternitate al martirilor“.

Vor susține comunicări și Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj – Gherla, prezent la simpozion ca invitat din parte Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Victor Opaschi, Secretar de Stat în cadrul Secretariatul de Stat pentru Culte și Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeş-Bolyai.

Un invitat special al Simpozionului Internațional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este ÎPS Antonie Pakanici, Mitropolit de Borispol şi Brovari, Rectorul Academiei Teologice din Kiev și Administrator al Bisericii Ortodoxe Ucrainiene care va prezenta lucrarea: „De la mărturisirea credinţei prin mărturie la Euharistie: teologia protoiereului Serghie Bulgakov”.

Prima sesiune de comunicări se va încheia cu prelegerea susținută de Acad. Prof. Univ. Dr. Mircea Păcurariu, despre Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu şi Transilvania.

Sesiunile de comunicări, ce vor avea loc în zilele de 4 și 5 noiembrie, se vor axa pe trei secțiuni: Teologie biblică şi sistematică, Teologie istorică şi practică și Muzicologie şi artă. Vor prezenta lucrări pe aceste teme profesori de teologie din țară și străinătate, precum și muzicologi sau profesori de artă de la principalele instituții de învățământ de la noi, precum și de peste hotare, conform Radio Renasterea.

Simpozionul se va încheia în seara zilei de 5 noiembrie, când, de la ora 18, în Aula Magna a Facultăţii de Teologie Ortodoxă va avea loc un concert coral susţinut de Corul Catedralei Mitropolitane şi de corul de cameră „Psalmodia Transylvanica“.

La simpozion participă Ionuţ Ţene, director editorial NapocaNews.ro, cu un studiu despre Valeriu Gafencu şi Sfinţii Închisorilor.

Sursa: http://www.napocanews.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com