Header image

Stareța Mănăstirii de maici Hirova, Egumena Iraida Bîrcă, a trecut la cele veșnice

20:49, miercuri, 31 mai, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Stareța Mănăstirii de maici Hirova cu hramul „Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul” din s. Neculăieuca, r. Orhei, Egumena Iraida Bîrcă, a trecut în această seară la cele veșnice, la venerabila vârstă de 92 de ani de viață pământească, 72 de ani trăiți în mănăstire și 27 de ani de stăreție.

Vestea trecerii la Domnul a Preacuvioasei Egumene Iraida a îndoliat lumea monahală din Sfânta Biserică Ortodoxă a țării noastre, obștea mănăstirii pe care a condus-o, dar și nenumărații ei fii și fiice duhovnicești.

Preacuvioasa Maică Stareță Egumena Iraida și-a închinat întreaga viață slujirii Dumnezeului celui Viu, retrăind calvarul închiderii și distrugerii mănăstirii și îmbătrânind în slujba Mirelui Hristos, la vechea mănăstire Hirova.

De asemenea, Maica Iraida a pus sufletul la redeschiderea Sfintei Mănăstiri Hirova din anul 1990, fiind iubită și respectată de credincioși din întreaga țară pentru dragostea sa nemărginită de cele sfinte și râvna deosebită în slujba Bisericii lui Hristos.

Credința statornică a întărit-o și ajutat-o să țină aprinsă flacăra credinței străbune, în vremuri de restriște și nu numai, în credincioșie față de spiritualitatea ortodoxă, în una din vechile mănăstiri din țara noastră, așezare monastică, care vreme de mai mulți ani s-a aflat într-o situație foarte critică din punct de vedere material, însă fiind bogată spiritual, datorită istoriei zbuciumate pe care a avut-o de îndurat.

Pentru munca rodnică și jertfelnică depusă în ogorul Sfintei Mănăstiri și spre slujirea lui Dumnezeu, Egumena Iraida (Bîrcă), cea care a trecut pe viu toate suferinţele, prin care a trecut și mănăstirea „Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul”, a fost decorată cu mai multe distincții bisericești, iar cea din urmă a fost înalta distincție bisericească: dreptul de a purta cruce cu pietre scumpe.

Veşnică ei pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru obştea îndoliată

a Mănăstirii „Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul” – Hirova.

† VLADIMIR 

MITROPOLITUL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE

 * * *

Slujba de înmormântare a Stareței Mănăstirii de maici Hirova, Egumena Iraida Bîrcă,va fi oficiată de PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, vineri, 2 iunie 2017, începând la ora 8.00 cu Sf. Liturghie, la mănăstirea pe care Maica Stareță Iraida a condus-o cu multă jertfă și dăruire.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com