Știri din Diaspora: Sfânta Cuvioasa Xenia de Petersburg – Hramul bisericii ortodoxe din Reggio Emilia, Italia - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Știri din Diaspora: Sfânta Cuvioasa Xenia de Petersburg – Hramul bisericii ortodoxe din Reggio Emilia, Italia

10:51, sâmbătă, 7 februarie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

În ziua pomenirii Sfintei Cuvioasei Xenia de Petersburg, enoriașii bisericii ortodoxe din Reggio Emilia, au sărbătorit în premieră pentru această comunitate nou înființată hramul bisericii.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către părintele protoiereu mitrofor Veniamin Onu, care sa rugat împreună cu creștinii Sfintei Cuvioasei Xenia, mulțumind pentru toate binefacerile și ocrotirea cerească.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Veniamin a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură făcând o incursiune în viața Sfintei Cuvioasei Xenia de Petersburg, numită şi „cea smerită şi nebună pentru Hristos” a cărei pomenire se face atât pe 6 februarie cât și pe 24 septembrie.

Sfânta Cuvioasa Xenia s-a remarcat prin modestie, sărăcie, renunţarea la bunurile lumeşti şi o înflăcărată devoţiune faţă de Hristos, dar şi prin clarviziune şi ajutorul celor sărmani şi păcătoşi în timpul vieţii şi prin minunile pe care le-a făcut după moarte. Este considerată o protectoare a familiei şi este cel mai adesea invocată pentru ajutor în întemeierea unei familii sau pentru orice ajutor în legătură cu familia, dar şi pentru ajutorul celor fară casă sau loc de muncă, în caz de incendii sau copii pierduţi.

În timpul slujbei s-au pomenit ctitorii și binefăcătorii bisericii, iar la sfârșitul Liturghiei s-a săvârșit un Te Deum, după care părintele Veniamin i-a felicitat pe enoriași cu hramul bisericii, dar și pe cei care poartă numele în cinstea Sf. Cuvioasei Xenia și pe creștinii care în această zi își sărbătoresc haramul casei.

După Te Deum adunarea bisericii a ales-o în unanimitate pe doamna Valentina Tinciuc în funcția de epitrop a bisericii din Reggio Emilia.

Tot în această deosebită zi au fost sfințite 2 perechi de veșminte, trichirul și alte atribute bisericești.

La final părintele Veniamin a felicitat doua omagiate ale zilei – doamnele Valentina și Ludmila, urându-le ani mulți și binecuvântați de la Domnul, după care a urmat o agapă frățească cu participarea ctitorilor și enoriașilor.

Sfântă Cuvioasă Xenia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sursa: http://ortodox.it/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com