Header image

Trupul neputrezit al vrednicului de pomenire Episcop Dionisie Erhan a fost așezat într-o nouă raclă

11:02, joi, 25 octombrie, 2018 | Cuvinte-cheie: , ,

Trupul neputrezit al vrednicului de pomenire Episcop Dionisie Erhan a fost așezat într-o nouă raclă, confecționată cu truda obștii monahale de la Suruceni, în semn de recunoştinţă și dragoste către Episcopul Dionisie, călugăr autentic, cu viață sfântă, ierarh înţelept, drept și bun.

Racla cu osemintele ierarhului a fost așezată spre închinare în noua biserică de iarnă a mănăstirii, închinată Sfântului Părinte Ierarh Nicolae, alături de alte mari sfințenii păstrate cu multă evlavie de obștea monahală, unde zilnic numeroși enoriași și pelerini trec pe la ea și înalță rugăciuni pentru sufletul celui care a rămas în istoria Basarabiei un vrednic păstor de suflete.

Prin pronia lui Dumnezeu, anul acesta, ca urmare a lucrărilor de consolidare a cavoului aflat sub Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” a mănăstirii Suruceni a fost descoperit trupul neputrezit al vrednicului de pomenire Episcop Dionisie.

Obștea mănăstirii Suruceni, în frunte cu Maica Stareță Preacuvioasa Egumenă Epistemia (Goncearenco), a realizat o cercetare amănunțită a vieții duhovnicești a acestui bineplăcut al lui Dumnezeu ierarh.

Episcopul Dionisie este una din cele mai importante personalități basarabene, care a marcat epoca sa prin slujirea lui Dumnezeu și lucrarea misionară în prima jumătate a secolului trecut.

Personalitate de o complexitate rar întâlnită, ierarhul a strălucit prin autentica sa viață monahală, activitatea pastoral-misionară, prin formarea sa duhovnicească și intelectuală, prin aplecarea sa constantă spre nevoile credincioşilor pe care i-a păstorit, cât și prin calităţile de bun chivernisitor al Bisericii lui Hristos.

Contemporanii săi i-au adus un deosebit omagiu acestui venerabil Episcop care părea „desprins din paginile patericului, pârgă a călugăriei şi a vieţii mănăstireşti. Ca stareţ, vicar şi episcop, a rămas tot călugăr, întruchipa simplitatea, tăria credinţei şi curăţenia morală a lui Pahomie şi Macarie… modestia şi sărăcia dimiei călugăreşti îi era mantie arhierească, blândeţea şi smerenia – omofor.” Liturghisitor prin excelenţă, predicator deosebit, numit Gură de aur, înflăcărat apărător al valorilor ortodoxe și un model de urmat pentru monahi şi clerici.

Astăzi, Vlădica Dionisie liturghisește dimpreună cu cetele îngerești, slujbă heruvimică la treptele Scaunului Dumnezeirii rugându-se pentru turma sa și pentru pacea lumii.

Mănăstiri și schituri, http://manastiri.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com