Header image

Un monument al lui Grigore Vieru, inaugurat la mormântul poetului

20:30, sâmbătă, 31 august, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Un monument al lui Grigore Vieru a fost inaugurat, astăzi, la mormântul poetului din Cimitirul Central din strada Armenească, din Capitală. Sculptura îl prezintă pe poet în picioare, lângă un copac.

Scriitori, academicieni şi politicieni au salutat iniţiativa de a inaugura monumentul în această zi, când marcăm Ziua Limbii.

„Nimeni nu se asociază mai mult cu limba română decât cel care a luptat pentru adevăr. Dânsul a văzut tot timpul, ne-a văzut ca parte componentă a familiei europene”, a declarat premierul Iurie Leancă.

„Fără Grigore Vieru, limba română ar fi fost mai puţin, şi cred că, mai prost vorbită de către noi toţi. El a fost dascălul nostru”, a menţionat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.

Visul familiei Vieru de a-i instala poetului un monument s-a împlinit. Totuşi, membrii familiei lui Grigore Vieru au unele rezerve.

„Din cauza lipsei de spaţiu, am fost nevoiţi să înghesuim această compoziţie. Era un înger, care, cu părere de rău, nu a mai încăput”, a precizat fiul poetului, Călin Vieru.

„Îmi pare rău că a durat atât de mult, dar după cum se vede şi soarta monumentului a fost ca şi soarta poetului, ceva mai complicată, dar cu o încununare deosebită”, a remarcat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

Sculptura din bronz are o înălţime de trei metri şi a fost realizată de sculptorul Constantin Constantinov. Ea cântăreşte aproximativ o tonă şi a costat peste 1,5 milioane de lei.

sursa www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com