Header image

Un parlamentar rus cere Turciei să înapoieze Catedrala Sfânta Sofia către Biserica Ortodoxă în schimbul incidentului din Turcia

17:28, vineri, 27 noiembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , ,

Incidentul în care un avion rusesc de bombardament a fost doborât de către piloții de turci naște consecințe dintre cele mai neașteptate. Astfel, un deputat din DUMA, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, cere Turciei să înapoieze catedrala Hagia Sofia (Sfânta Sofia) către Biserica Ortodoxă.

Serghei Gavrilov, deputat la Partidului Comunist, susți…ne că o astfel de măsură ar contribui decisiv la detensionarea relațiilor cu Ankara, informrează siteul turcesc yenisafak.com.

“Așteptăm din partea Turciei un pas prietenesc, acela de a returna Catedrala Hagia Sofia către Biserica Ortodoxă. Acest gest ar ajuta Turcia și Islamul să arate că bună voința este mai presus de poltică”, a spus deputatul.

Sursa citată a mai precizat că deputatul a anunțat că Rusia va susține restaurarea catedralei. Partidul Comunist al Federației Ruse consideră că astfel de inițiative pot duce la detensionarea relațiilor dintre Ankara și Moscova.

Catedrala Sfânta Sofia (Aghia Sofia / Άγια Σοφία – în greacă, Sancta Sophia – în latină, Ayasofya – în turcă) sau Biserica Sfintei Înţelepciuni (nu al unei sfinte cu numele Sofia), este vechea catedrală a oraşului Constantinopol (capitala Imperiului Roman de Răsărit între anii 330-1453), transformată ulterior în moschee, apoi în muzeu. Este considerată drept una dintre marile clădiri ale lumii, reprezentând un punct de referinţă în istoria arhitecturii şi, fără îndoială, centrul Ortodoxiei de până la căderea Constantinopolului în 1453. De această catedrală este legată, în mare parte, istoria Liturghiei bizantine şi a unor importante sinoade ortodoxe.

BOR ar trebui să iniţieze o cerere împreună cu celelalte biserici surori către Turcia şi comunitatea internaţională ca Biserica Sfânta Sofia să redevină centrul Litrurgic al Bisericii ortodoxe.

sursa graiulortodox.wordpress.com

222015.p

Contact Form Powered By : XYZScripts.com