Vă îndemnăm să participaţi la Pelerinajul Tinerilor
13:04, joi, 17 septembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: binecuvantare, biserica usm, manastirea siret, octavian mosin, Pelerinajul Tinerilor, Pelerinajul Tinerilor 2015
Cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, la 27 septembrie, ora 12.00, va avea loc Pelerinajul Tinerilor. De opt ani, către sărbătoarea Înălţării Sf. Cruci, tineri, dar şi oameni de bună credinţă se deplasează pe jos de la Universitatea de Stat din Moldova spre Mănăstirea Sireţi (16 km).
Astfel, duminică, 27 septembrie, după Sf. Liturghie se va săvârşi Acatistul Sf. Nicolae şi se va porni la drum de la Biserica Universităţii de Stat din Moldova (str. M. Kogălniceanu, 67). Pelerinii vor purta cruci, steaguri, icoane şi vor intona cântări duhovniceşti.
Procesiunea se va deplasa pe străzile A. Mateeevici până la str. V. Lupu, apoi pe str. A. Sciusev, bd. Ştefan cel Mare, Calea Ieşilor. Va urma deplasarea pe traseul Chişinău – Străşeni până la semaforul din or. Vatra, apoi peste calea ferată spre satul Sireţi.
La Mănăstirea Sireţi va fi oficiat un Te-Deum de mulţumire, după care va fi săvârşită slujba Privegherii. Va urma închinarea la sfintele moaşte şi o agapă creştină.
În seara zilei pelerinii vor reveni la Chişinău cu autocare comandate.
Îndemnăm în special tinerii să participe la acest pelerinaj, care constituie un act spiritual de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El; astfel pelerinajul este în sine un act de asceză şi o jertfă. Să nu uităm, că astfel de acţiuni reprezintă o adevărată mărturisire a credinţei.
Informații suplimentare la nr. de tel: 079481586
Binecuvântare pelerinilor
Fiecare om este conştient de faptul, că viaţa nu este doar un dar de la Dumnezeu, dar şi un mers, adesea plin de nevoinţă. Modelul desăvârşit al acestui mers ni-l prezintă Însuşi Iisus Hristos, care zice: ”Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan 1, 6).
Viaţa unui urmaş al lui Hristos, deci creştin, este plină de ispite, peste care trecem doar cu ajutorul credinţei, al nădejdii şi dragostei, de care se leagă celelalte virtuţi.
Fiecare pelerinaj, în special cel realizat pe jos, ar trebui să ne amintească de calea lui Hristos spre Golgota. Este un drum care presupune o modestă jertfă raportată la Marea Jertfă înfăptuită de Dumnezeu, Care acceptă Crucea spre iertarea păcatelor noastre.
Deşi un drum te istoveşte trupeşte, în schimb, te poate întări lăuntric. Cel, care merge cu râvnă pentru Mântuitorul, se alege şi culege alese roade sufleteşti.
Ar trebui să acceptăm truda, nevoinţa, înfrânarea, rugăciunea drept realităţi ale vieţii, care ne ajută să creştem duhovniceşte. Ferice de cel care îşi asumă aceste responsabilităţi pentru a se face părtaş vieţii veşnice.
Punem multă nădejde că Cel de Sus numără paşii noştri, care să-i îndreptăm spre limanul multrâvnit al mântuirii.
Preot Octavian Moșin
*
*