Header image

Video Siria: Orășelul creștin și bisericile din Maaloula, în ruină

7:51, miercuri, 23 aprilie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Armata siriană a eliberat la începutul săptămâni trecute oraşul creştin Maaloula, aflat la 60 de kilometri nord de Damasc. Localitatea se află la altitudinea de 1.500 de metri în  Muntii Qalamoun. În Maaloula și în alte două localități vecine se vorbește încă dialectul vestic aramaic, limba vorbită în vremea lui Iisus Hristos.

Din păcate orășelul antic a fost distrus în mare parte, mănăstirile de aici au fost vandalizate. Mai multe icoane și obiecte de patrimoniu vechi din primele secole ale creștinismului au fost distruse sau jefuite. Orfelinatul care funcționa pe lângă mănăstirea ortodoxă Sfânta Tecla a fost de asemenea afectat.

De la începutul conflictului peste 400.000 de creștini ortodocși au fost siliți să își abandoneze casele și să se refugieze. Biserica Ortodoxă din Română va organiza, la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, o colectă pentru ajutorarea creștinilor sirieni aflați în suferință.

„Prin această colectă noi exprimăm o solidaritate concretă față de creștinii care își păstrează identitatea creștin ortodoxă străveche cu cel mai scump tribut, propria viață, suferințele și viitorul copiilor lor. La fel de important este ca la rugăciunile noastre să îi avem permanent în inima noastră pe frații noștri creștini din Siria, precum și pe cei din celelalte țări din Orientul Mijlociu care au atât de mult de suferit în perioada aceasta.” a spus Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul.

În jur de 1,8 milioane de creștini locuiesc în Siria reprezentând 10% din populația țării. Dintre aceștia aproximativ 1,1 milioane sunt creștini ortodocși ce țin de Biserica Ortodoxă din Siria,  una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume. Potrivit statisticilor în 2013 în Siria, au fost înregistrate mai multe cazuri de creştini ucişi pentru credinţa lor decât totalul mondial în 2012.

Colecta în bani va fi organizată în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe în cele trei duminici de după sărbătoarea Sfintelor Paşti, în data de  27 aprilie, 4 şi 11 mai.

sursa activenews.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com