Un pelerinaj binecuvântat: Chișinău - Căldărușani - Sf. Munte Athos. De la Bunavestire la Înviere (II) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Un pelerinaj binecuvântat: Chișinău – Căldărușani – Sf. Munte Athos. De la Bunavestire la Înviere (II)

10:53, miercuri, 23 aprilie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , ,

La mănăstirea Sfântul Pavel Xeropotamitul

Din portul Dafni cu o corăbioară mai mică am ținut calea spre mănăstirea Sf. Pavel Xeropotamitul.
Ajunși în apropierea mănăstirii, am descoperit o priveliște extraordinară, o construcție bizantină înălțată între stânci la poalele Athonului.

Mănăstire fortăreață înființată în a doua jumătate a secolului al X-lea

Această mănăstire fortăreață a fost înființată în a doua jumătate a secolului al X-lea de Sfântul Pavel Xeropotamitul, care a trăit o perioadă într-o peșteră puțin mai sus de locul unde se află mănăstirea. Biserica mare este închinată Întâmpinării Domnului. La fel ca și celelalte mănăstiri, și aceasta a trecut prin multe greutăți în decursul timpului, fiind arsă de mai multe ori.

În biserica mănăstirii se află moaște de la 98 de sfinți, dintre care amintim: capul Sfintei Mucenițe Nimfodora și o parte din mâna dreaptă a Sfintei Mucenițe Mitrodora; o parte din capul Sfântului Antim, episcopul Nicomidiei; părticele de la: Sfântul Ioan Cucuzel, Sfântul Lazăr cel a patra zi înviat, Sfântul Luca Evanghelistul, Sfântul Mucenic Artemie, Sfântul Gherasim Kefalonitul, Sfântul Nectarie de Eghina, Sfântul Apostol Filip, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Evanghelist Matei, Sfânta Teofana Împărăteasa, Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Maxim Mărturisitorul, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfinții împărați Constantin și Elena, Sfântul Ioan Rusu, Sfântul Ioasaf al Indiei, Sfântul Petru Atonitul, Sfânta Muceniță Fevronia, Sfânta Muceniță Marina, Cuvioasa Macrina.

Se mai află și două bucăți mari din Lemnul Sfintei Cruci, precum și icoana Maicii Domnului numită «Oglinda», pe care împărăteasa Teodora, soția lui Teofil, luptătorul împotriva sfintelor icoane, o păstra în camera ei; pe o parte era icoana Maicii Domnului, iar pe spate era oglindă. Noaptea o întorcea și se ruga la Maica Domnului, iar ziua o folosea ca oglindă, ca să nu fie cunoscută de soțul ei.

Un stareț de o bunătate și de o blândețe rară

În prezent mănăstirea are ca stareț pe părintele Partenie, care este de o bunătate și de o blândețe rară, pe care am simțit-o pe pielea noastră în timpul aflării de două zile la această mănăstire.

Limba română și rusă sunt ‘primele’ vorbite, după greacă

E plin de muncitori români la Sf. Munte, dorm pe la mănăstiri și schituri sau în Karyes, capitala republicii athonite. De altfel, după câteva zile de aflare pe Athos înțelegem că limba română și rusă sunt ‘primele’ vorbite, după greacă.

În măsura în care sunt locuri libere la mănăstiri, pelerinii sunt găzduiți gratis, pe cheltuiala mănăstirii. În schimb, există ‘obligația’ de a participa la toate slujbele, de a respecta programul, regulile fiecărei mănăstiri.

Ca și la alte mănăstiri din pelerinajul nostru, constatăm ca nu suntem singurii pelerini. La Sf. Pavel am întâlnit români, ruși, serbi, bulgari veniți să guste din bucuria aflării în Grădina maicii Domnului, vorba unui frate din mănăstire: Locul unde se întâmplă minuni la tot pasul!’.

Privegherea de noapte

În jur de 3o de pelerini sosiți de la mii de kilometri depărtare: Rusia, România, Ucraina, Rep. Moldova, Serbia, Macedonia, Bulgaria au venit dornici de a participa la privegherea în cinstea Buneivestiri.

O priveghere deosebită, săvârșită într-o liniște profundă… Întreaga obște monahală în biserica mănăstirii cu hramul “Întâmpinării Domnului” a înălțat imne de laudă Dumnezeului celui în Treime Slăvit.

O parte din pelerinii veniți pentru întâia oară, au adormit de câteva ori până în ajunul Polileului, când (aprox. în jurul 23.00) zgomotul mistic de cădelniță și cântarea lină «Lăudați Numele Domnului» îi treziseră pe toți cei nedeprinși cu slujbele bisericești.

La Polileu, clericii slujitori au ieșit în mijlocul bisericii, unde starețul a cădit de trei ori icoana praznicală, după care… a cântat de trei ori troparul praznicului Buneivesitri. Vocea bătrânului stareț Partenie, ajuns la ai săi 89 de ani, parcă atingea cerurile… pentru câteva clipe toți cei prezenți înmărmuiseră în fața veșniciei, în fața rugăciunilor înălțate de către oamenii lui Dumnezeu, viețuitori ai acestei mănăstiri.

Mulți dintre pelerini nu au rezistat până la sfârșitul Privegherii care a durat până aproape de ora 3.30.

Dintre cei care au rămas până la sfârșit, erau și câțiva preoți veniți din Rusia, cărora m-am alăturat pomenind împreună pomelnicele transmise de enoriași.

Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care ne-au cerut nouă să ne rugăm pentru ei.
Slavă lui Dumnezeu pentru Toate!

Sf. Liturghie de Bunavestire. De la Bunavestire la Înviere

Bunavestire – unul dintre praznicele Împărăteşti, închinate Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei l-am petrecut în deplină bucurie duhovnicească în biserica mănăstirii Sf. Pavel Xeropotamitul.

După trei ore de odihnă exact la 7.30 am auzit cum bate toaca, semn că e vremea să mergem la Liturghie.

Chiar dacă nu cunoști greacă, pentru cei care cunosc rânduiala slujbei, e foarte ușor să înțelegi ce slăviri se cântă.

La Heruvic, am retrăit momente de înaltă bucurie duhovnicească. În biserică se așternuse o stare de liniște și o pace de nedescris. Un călugăr a mișcat candelabrul din mijlocul bisericii, care a început să se rotească lin pe notele intonate de frații psalți.

„Noi, care pe heruvimi cu taină închipuim,
Şi făcătoarei de viaţă Treimi întreit-sfântă cântare aducem,
Toată grija cea lumească să o lepădăm
Ca pe Împăratul tuturor, să primim,
Pe Cel înconjurat în chip nevăzut de cetele îngereşti.

Una din cele mai frumoase cântări ale Liturghiei bizantine, moment de intro în partea tainică rezervată doar credincioşilor, din slujba slujbelor, care este Liturghia.

În timpul Liturghiei de Bunavestire la poalele Athonului, trăiam parcă din bucuria Săptămânii Luminate, din Bucuria Pascală, care ar trebui să o simțim la fiecare Liturghie de Duminică…

Trapeza de după Liturghie – Bucuria pelerinilor

După ultimul otpust, întreaga obște monahală în frunte cu starețul Partenie, intonând troparul Buneivestiri s-au îndreptat spre trapeza mănăstirii. Fără a ne lăsa mult convinși ne-am alăturat și noi.

Masa de sărbătoare oferită de frații bucătari: zeamă de pește, pește copt și fructe de mare, toate servite cu vin din podogriile Sf. Munte au potolit foamea și setea trupească a pelerinilor veniți de la mii de kilometri. Majoritatea serveau cu poftă din masa de sărbătoare.

Totuși am observant că unii dintre frații călugări, dar și dintre pelerini aproape că nici nu s-au atins de mâncare, probabil potolindu-și foamea duhovnicească din timpul Privegherii de noapte și a Liturghiei, nu mai simțeau nevoia de a se înfrupta și trupește…

Pangarul mănăstirii. La plecare… 

Pangarul  situat chiar la intrarea în mănăstire lucrează doar câteva ore în zi, de regulă după Sf. Liturghie. Pelerinii dornici de a procura rucodelia călugărilor athoniți, au ocazia să o facă.

Cruciulițe, iconițe, metanii, sticluțe cu mir, tămâie, cărbuni, miere de albine, vin mănăstiresc  – sunt cele mai întrebate. Fiecare pelerin vrea să cumpere și să ducă acasă la cei dragi o bucată din Athos….

După ce am aranjat lucrurile procurate în rucsac, ne-am închinat înaintea icoanelor la poarta mănăstirii și ne-am îndreptat către debarcader. Aveam aproximativ o oră de așteptat vaporul.

La plecare am simțit încă odată bucuria sărbătorii Buneivestiri a Maicii Domnului, o bucurie imensă pe care am păstrat-o pe tot parcursul pelerinajului.

Ajungând acasă, câteva zile am împărtășit această nespusă bucurie cu cei apropiați. Iar în noaptea Învierii, la VENIȚI DE LUAȚI LUMINĂ! oamenii au primit Lumina Sfântă, iar bucuria Buneivestiri trăită pe Muntele Sfânt s-a contopit în oceanul imens de Bucurie Pascală….

SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE, HRISTOS A ÎNVIAT!

Preot Mihail Bortă, aprile 2014

continuare din Un pelerinaj binecuvântat: Chișinău – Căldărușani – Sf. Munte Athos (I)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com