Să înfruntăm creștinește aceste vremuri și încercări
4:40, luni, 23 martie, 2020 | Cuvinte-cheie: coronavirus, covid 19
Frați și surori, dragi prieteni!
În legătură cu situația critică legată de răspândirea molimei numită coronavirus COVID-19, înfruntând creștinește aceste vremuri și aceste încercări, așa cum le-au înfruntat în rugăciune creștinii din vechime, în Duminica Sfintei Cruci (22.03.2020) am slujit Sfânta Liturghie, cu ușile închise, la lumina candelelor și lumânărilor din ceară…
Nu avem posibilitatea conform prevederilor autorităților publice și bisericești (din Republica Moldova) să slujim în aer liber, din motiv că pe teritoriul adiacent locașului sfânt se desfășoară, la moment, lucrări la sistemul de canalizare; s-au săpat șanțuri adânci și s-au adus diverse materiale de construcție.
Pe parcursul ultimilor zile, discutând la telefon cu enoriașii i-am rugat să manifeste înțelegere și i-am îndemnat să ni se alăture nouă, la ora săvârșirii Sfintei Liturghii, cu rugăciunea de acasă.
Liturghia din Duminica a III-a a Postului Mare am încept-o mai devreme ca de obicei la 7.00, trăind în același timp momente de tristețe, pentru că am slujit cu ușile încuiate, dar și de bucurie, pentru că, ce poate aduce mai multă mângâiere, în zi de Duminică, decât Dumnezeiasca Liturghie.
Am înălțat rugăciuni Sfântului nostru ocrotitor Spiridon al Trimitundei pentru încetarea molimei; am pomenit cu drag pomelnicile scrise, dar și cele trimise prin internet de la creștinii noștri, care astăzi s-au rugat acasă…
După ultimul otpust, am deschis Biserica spre închinare, cu respectarea strică a prevederilor ordonanțelor emise de către Guvern și recomandările Ministerului Sănătății, în ceea ce privește igiena și sănătatea publică. Or, în Biserică, credincioșii de secole au găsit remedii pentru bolile trupești și sufletești, Biserica fiind prin definiție spital al sufletului și al trupului…
Dumnezeiasca Liturghie pe care preotul o săvârșește constrâns de autoritățile locului doar cu câțiva credincioși sau poate doar cu preoteasa care cântă acolo, cu ușile închise, o astfel de Liturghie are un caracter cosmic. Nu se pierde caracterul cosmic pentru că e slujită doar de doi sau trei. Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele lui Hristos, acolo și Hristos este în mijlocul lor. Rugăciunea rostită din inimă încurajează, întărește, iar Liturghia ține lumea!
Atunci când va înceta Liturghia, va înceta și istoria acestei lumi și va veni sfârșitul… Fiți binecuvântați! Biruiți frica și întăriți-vă în credință!
Vă îndemnăm ca în această perioadă, să sporim rugăciunea particulară! Rugăciunea noastră va fi însoţită de post și pocăință, mai ales că ne aflăm în perioada Postului Mare. Cât de greu nu ar fi, cu rugăciune vom trece peste toate încercările vieții, cu multă rugăciune…🙏
Preot Mihail Bortă,
paroh al bisericii în construcție Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei.
Spitalul de urgență din Chișinău