Marile FAKE NEWS-uri de la înmormântarea ÎPS Pimen - ANALIZĂ - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Marile FAKE NEWS-uri de la înmormântarea ÎPS Pimen – ANALIZĂ

8:21, marți, 26 mai, 2020 | Cuvinte-cheie: ,

Vineri, 22 mai, ÎPS Pimen, fost arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost înmormântat, așa cum este tradiția și tipicul bisericesc liturgic pentru călugări, la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Omul căruia ortodoxia și umanitatea îi datorează redeschiderea uneia dintre cele mai frumoase mănăstiri din lume, celebra Voroneț, la doar câteva zile de la întronarea în scaunul de la Suceava, deși trecuseră aproape 16 luni de la Revoluția din 1989, a murit la București, după un al doilea stop cardiorespirator, în timp ce ajunsese să fie internat în urma unor complicații provocate de infecția cu noul coronavirus.

Înmormântarea din Suceava a uimit pe toată lumea: atât pe credincioșii ortodocși, cât mai ales pe criticii bisericii. Desigur, toată lumea anticipa ce urma după ultimul drum pământesc al Înaltpreasfințitului Pimen, valul de ură și de minciună al progresiștilor și ateilor.

Supărarea cea mare este că prelatul sucevean nu a fost înmormântat ”în cel mai scurt timp disponibil” de la deces. Puțini știu că niciunul dintre cei decedați și care au figurat în statistici ca infectați cu COVID-19 nu a fost înmormântat în ziua decesului sau a doua zi, mai ales dacă era ortodox, ci, așa cum e tradiția, a treia zi. Un prim fake news spulberat!

Dacă în textele legilor date pe perioada de urgență există acel termen de ”cel mai scurt timp disponibil”, nicăieri nu figurează o traducere în ore sau zile a acestuia. De altfel, chiar există o serie de termene stabilite de autorități pentru ridicarea cadavrului de la morgă: 24 de ore pentru familiile care locuiesc la mai puțin de 100 de kilometri de morgă sau 48 de ore pentru cei aflați la o distanță mai mare. Așadar, mai spulberăm un fake news: ÎPS Pimen nu putea fi înmormântat în ziua decesului, miercuri, 20 mai, și nici în a doua zi, 21 mai, când pregătirile nu erau încheiate.

Deși stângiștii și neomarxiștii sunt ultragiați că înmormântarea a avut loc cu mai mult de 8 persoane, așa cum credeau ei că este legal, dezinformarea la care au fost supuși le-a provocat mare tulburare. Referirea la numărul de 8 persoane era valabilă în starea de urgență și DOAR în interiorul lăcașului de cult. În starea de alertă, în care a intrat România, prevederile indică 16 persoane, dar, ATENȚIE!, numai pentru ceremoniile religioase PRIVATE săvârșite în interiorul lăcașului de cult. Nicăieri în noile legi NU SCRIE un număr maxim pentru a putea participa la o slujbă ținută în aer liber.

De altfel, așa cum Poliția a recunoscut, la ceremoniile desfășurate în afara lăcașurilor de cult, nu există o limită în ceea ce privește numărul celor prezenți. Trebuie respectate, însă, două condiții: distanțarea socială și purtarea măștilor. Așa cum se poate observa lesne pe filmările, indiferent de proveniența lor, de la înmormântarea ÎPS Pimen, absolut toată lumea, de la copil la bătrâni, a purtat mască și a stat la cel puțin 2 metri distanță unul de altul, chiar dacă legea prevede o distanță de 1,5 metri. Sunt convins că nu vine nimeni să măsoare, cu ruleta, distanța socială, indiferent de situație.

O altă sminteală în rândul progresiștilor este că unii dintre cei care au avut acces în incinta Catedralei Arhiepiscopale din Suceava au sărutat sicriul. Trebuie precizat că sicriul a fost sigilat și fusese tratat, în prealabil, așa cum sunt prevederile legale, cu produse biocide de tip TP2. Asta, după ce cadavrul, la rându-i, fusese tratat cu substanțe speciale, introdus în saci de plastic sigilați. Risc de contaminare ZERO!

Apexul ”bolii” stângiștilor și neomarxiștilor este atins când preoții, între care ÎPS Teofan și ÎPS Teodosie, sunt acuzați că nu au purtat măști de protecție. Așa cum scrie și în prevederile guvernamentale, aplicabile tututor cultelor, precum și în cele ale Bisericii Ortodoxe Române, preoții, în cazul confesiunii ortodoxe, NU sunt obligați să poarte mască. Așadar, nici înalții prelați, nici ceilalți co-slujitori, nu trebuiau să poarte mască la slujba de înmormântare. Alt fake news spulberat!

Tot în spațiul public circulă informația că s-au luat tot felul de derogări pentru a se ține slujba de înmormântare cu credincioși. NIMIC mai fals! Acelea nu sunt derogări, ci sunt niște documente cerute de statul român și pe care Mitropolia Moldovei și Bucovinei le-a solicitat pentru a nu putea fi acuzată, ulterior, că nu a respectat prevederile legale. ”Pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite, la propunerea CNSSU și cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.”, se arată în legea 55 din 15 mai 2020, la articolul 45. Mitropolitul Teofan a urmat o procedură legală, NU a cerut nicio derogare. Este un alt fake news devoalat!

În Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului de Interne și publicat în Monitorul Oficial în seara zilei de 22 mai se arată extrem de clar, la punctul 8, că ”slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, NU sunt considerate adunări publice”. Guvernul explică destul de clar că la slujbele bisericii, inclusiv ale Bisericii Ortodoxe Române, oricât s-ar opune stângiștii, progresiștii și neomarxiștii, NU EXISTĂ limită de participanți.

Concluzionând, putem scrie, fără teama de a greși, că slujba înmormântării ÎPS Pimen chiar a surprins pe toată lumea: a respectat legile, normele de bun simț, iar credincioșii ortodocși au demonstrat bună cuviință prin tot comportamentul lor social și liturgic.

P.S. Dacă ne-am lua după politicieni, am putea spune că atâta timp cât legea nu era în Monitorul Oficial, nu putea fi aplicată, iar înmormântarea ÎPS Pimen putea avea loc după rânduiala de dinainte de starea de urgență. Dar, Biserica Ortodoxă Română respectă legile, fie că sunt publicate în Monitor, fie că nu, așa cum s-a văzut de nenumărate ori.

Sursa: http://www.stiripesurse.ro

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com