Liturghie arhierească în biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din satul Cărpineni, raionul Hânceşti - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Liturghie arhierească în biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din satul Cărpineni, raionul Hânceşti

7:41, joi, 14 noiembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

La 14 noiembrie 2013, în ziua prăznuirii Sfinţilor fără de arginţi Cosma şi Damian, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul” din satul Cărpineni, raionul Hânceşti.

În dimineaţa zilei, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat la intratrea în biserică de către protopopul de Hînceşti, protoiereul mitrofor Ioan PÎRĂU, parohul bisericii, protoiereul mitrofor Grigore IOVU şi creştinii din localitate împreună cu primarul localităţii, domnul Ion CĂRPINEANU şi alţi reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Locale.

Alături de Preasfinţia Sa la slujba de astăzi a luat parte un sobor de preoţi din protopopiatul Hînceşti. În cadrul Sfintei Liturghii, parohul bisericii, protoiereul mitrofor Grigore IOVU, a fost decorat de către Preasfinţitul PETRU, cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Uşile Împărăteşti deschise pînă la rugăciunea „Tatăl nostru”, iar preotul Vadim PÎNZARI, parohul bisericii în construcţie „Sf. Mr. Mc. Gheorghe” din sectorul „Topor” al satului Cărpineni, a fost decorat cu dreptul de a purta Camilafcă.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a ţinut o cuvântare predicatorială despre viaţa sfinţilor Cosma şi Damian, prăznuiţi astăzi, arătând cum trebuie îmbinate ocupaţiile pământeşti cu împlinirea legilor Dumnezeieşti, folosind drept exemplu chiar pe aceşti mari sfinţi, care, deşi erau doctori trupeşti, având ştiinţa vindecărilor, au slujit lui Dumnezeu cu toată fiinţa, îmbinând activitatea pământească cu poruncile divine şi împlinindu-le întocmai.

La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a decorat pe primarul satului Cărpineni, domnul Ion CĂRPINEANU, cu Medalia Jubiliară „Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni”, pentru aportul Domniei Sale în promovarea valorilor creştine.

În continuare, Ierarhul împreună cu soborul de preoţi, a oficiat un Te Deum de mulţumire pentru recolta bogată din acest an. Menţionăm că în satul Cărpineni, raionul Hînceşti, există frumosul obicei, ca creştini să aducă la biserică, de pomenirea Sfinţilor Cosma şi Damian, câte ceva din ce au recoltat în această toamnă. Astfel, după încheierea molebenului, Preasfinţia Sa a fost invitat să viziteze o mică expoziţie formată din ceea ce au cultivat creştinii în decursul acestui an.

Ierarhul a rămas profund impresionat de cele văzute, menţionând că toţi ar trebui să mulţumim Bunului Dumnezeu pentru darurile ce le revarsă asupra noastră, aminind obiceiul mozaic de a jertfi Creatorului cele mai bune şi mai frumoase roade, pentru că tot de la El sunt pentru că de la El sunt şi ploile, şi vremea prielnică unei roade mănoase.

La final, Preasfinţitul PETRU a adus în dar comunităţii creştine de aici o Icoană cu chipul Maicii Domnului, împreună cu îndemnul de a se ruga neîncetat, a asculta de părintele paroh şi de a trăi o viaţă curată, în frica lui Dumnezeu.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com