A avut loc ședința ordinară a Consiliului Vicariatului ortodox moldovenesc din Italia - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A avut loc ședința ordinară a Consiliului Vicariatului ortodox moldovenesc din Italia

13:23, joi, 14 martie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Joi, 14 martie, Preasfințitul episcop Ambrozie a prezidat ședința ordinară a Consiliului Vicariatului ortodox moldovenesc din Italia, care a avut următoarea agendă de lucru:
I
S-a ascultat: Comunicarea Preasfințitului episcop Ambrozie cu privire la participarea sa în data de 12 februarie 2024, la Paris, la ședința Sinodului Exarhatului.
S-a hotărât: Consiliul au luat act de Comunicare și a exprimat IPS Mitropolit Nestor și PS episcop Ambrozie recunoștință pentru susținerea, încurajarea și promovarea activităților misionar-pastorale din Vicariatul nostru.
II
S-a ascultat: Comunicarea Consilierului Juridico-economic, prot. Anatolie Bîtcă, cu privire la situația din parohia „Nașterea Maicii Domnului”, or. Veneția (Mestre).
Din luna septembrie anul trecut, urmare a unui proces judiciar inițiat de Mitropolia Patriarhiei ecumenice în Italia, comunitatea parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Mestre a fost lipsită de dreptul de a intra în locașul de cult care le-a aparținut, prin contract, în ultimii zece ani. Ca urmare, comunitatea și parohul sunt nevoiți, duminică de duminică, să se roage în stradă. Adresările făcute către autoritățile locale ecleziastice și civile, cu rugămintea de a se acorda credincioșilor noștri un spațiu pentru oficierea serviciilor religioase, au rămas fără un răspuns pozitiv.
S-a hotărât: A acorda susținere morală și de rugăciune Parohului și credincioșilor din Mestre în această perioadă dificilă prin care trec.
III

S-a ascultat: Comunicarea Secretarului Vicariatului, prot. Ioan Grebănăsu, cu privire la schimbările intervenite în conducerea parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena” din or. Imola. Urmare a deciziei anterioare a Consiliului Vicariatului despre necesitatea renunțării treptate la practica ca un preot să fie paroh în două parohii, prot. Serghie Popescu, parohul comunității ”Sfintele Femei Mironosițe” din Parma, s-a angajat să dea în primire biserica și bunurile din parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena”, or. Imola, prot. Ioan Petreanu.

S-a hotărât: A elibera prot. Serghie Popescu din funcția de paroh al bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena”, or. Imola, exprimându-i recunoștință și mulțumire pentru munca prodigioasă depusă la formarea și păstorirea acestei comunități.
Secretarul Vicariatului și Consilierul pentru disciplină, inspecție și patrimoniu sunt împuterniciți să coordoneze darea și luarea în primire a parohiei de către prot. Ioan Petreanu, căruia i se încredințează parohia sus-numită.
IV
S-a ascultat: Raportul Consilierului pentru misiune și caritate, prot. Ioan Brașoveanu, cu privire la activitățile filantropice intreprinse în ultimul timp, precum și planul de activitate pentru prima jumătate a anului curent.
S-a hotărât: Situația din Diasporă impune un șir de activități de binefacere întru susținerea conaționalilor noștri loviți de necazuri, în special a celor veniți din Republica Moldova la tratament în clinicile italiene și care au nevoie de sprijinul nostru, atât spiritual cât și material.
Orice adresare sau cerere de ajutorare, parvenită pe numele Episcopului, va fi îndreptată Consilierului pentru misiune și caritate pentru a fi analizată și adusă la cunoștința preoților parohi cu rugămintea ca fiecare comunitate să se implice în lucrarea faptelor milei trupești și sufletești.
V
S-a ascultat: Comunicarea episcopului Ambrozie cu privire la organizarea Schitului ”Sf. Efrem cel Nou” din Grezzana-Verona, precum și a cererii prot. Ioan Ioniță, parohul comunității din Grezzana, de a primi tunderera în monahism.
S-a hotărât: Analizând starea lucrurilor din parohia Grezzana și ținând cont de bunul mers al rânduielii mănăstirești de rugăciune care s-a respectat în parohia sus-numită pe parcursul ultimului an, se găsește binevenită reorganizarea parohiei Grezanna în Schitul cu hramul ”Sf. Cuv. Mucenic Efrem cel Nou”, cu statut de filie a Mănăstirii ”Sf. Ierarh Luca al Crimeii” din Bologna.
Consiliul aprobă și satisface cererea prot. Ioan Ioniță pentru tunderea în monahism, care va fi săvârșită de Preasfințitul episcop Ambrozie în seara zilei de 30 martie.
După tunderea în monahism, prot. Ioan Ioniță va fi numit duhovnic-administrator al Schitului.
VI
S-a ascultat: Comunicarea Secretarului Vicariatului, prot. Ioan Grebnănosu, cu privire la situația din parohiile în formare: Firenze, Pavia, Genova și Brescia-est.
S-a hotărât:
a) Luând în calcul situația nesatisfăcătoare a procesului de organizare în or. Firenze a parohiei moldovenești ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, decizia anterioară a Consiliului în acest sens să fie temporar suspendată. Revenirea la subiectul dat se va face în timp, după caz și necesitate.
b) Analizând starea precară a lucrurilor cu referire la organizarea unei parohii în or. Pavia, și ținând cont de decizia Consiliului referitor la inadmisibilitatea practicii existente ca un preot să fie paroh în două parohii, protoiereului Ioan Cumurciuc i se retrage binecuvântarea acordată anterior de a deschide o parohie în Pavia. Revenirea la subiectul dat se va face în timp, după caz și necesitate.
c) Secretarul Vicariatului, prot. Ioan Grebănosu, este împuternicit să analizeze minuțios cazul cu privire la organizarea parohiei ”Sf. M. Mc. Gheorghe” în orașul Genova, precum și a parohiei ”Înălțarea Sfintei Cruci” în zona de est a provinciei de Brescia (preot Igor Cotelea), pentru a prezenta un raport în acest sens la următoarea ședință a Consilului.
VII
S-a ascultat: Comunicarea Consilierului pentru disciplină, inspecție și patrimoniu, prot. Dimitrie Doleanschi, cu privire la situația din parohia „Sfânta Treime” Brescia.
S-a hotărât: Elucidând cauzele care au provocat tensiune și discordie în viața internă a parohiei „Sfânta Treime” din Brescia, Preacuviosului părinte paroh, arhim. Vladimir Porubin, i se recomandă ca în termeni optimi să asigure pacea și bunul mers al vieții parohiale, înlăturând din funcții de răspundere persoanele ce se fac responsabile de agravarea lucrurilor.
VIII
S-a ascultat: Comunicarea Consilierului pentru disciplină, inspecție și patrimoniu, prot. Dimitrie Doleanschi, despre necesitatea emiterii unei dispoziții cu privire la actele necesare pentru oficierea căsătoriilor mixte.
S-a hotărât: Nimeni din preoți nu poate oficia Taina Cununiei între o persoană ortodoxă și alta eterodoxă, fără a primi mai întâi dispensa și binecuvântarea Episcopului (ca și în cazul ofcierii celei de a doua nuntă).
Pachetul de acte necesare pentru a primi dispensa și binecuvântarea Episcopului, trebuie în mod obligator să conțină copiile certificatelor care să confirme că persoana eterodoxă, ce dorește să intre în căsătorie cu o persoană ortodoxă, a primit Taina Botezului și a Mirungerii (Cresima).
IX
S-a ascultat: Comunicarea Secretarului Vicariatului, prot. Ioan Grebănosu, cu privire la prezentarea Raportului de activitate anual din partea preoților parohi.

S-a hotărât:Analizând starea de lucruri, se impune necesitatea colectării repetate, în termen de până la 30 martie (!), a Raportului de activitate pentru anul 2023 de la preoții parohi, care nu au reușit să-l prezinte.

X
S-a ascultat: Comunicarea Duhovnicului Vicariatului, prot. Ioan Ciobanu, cu privire la întrunirea clerului pentru participarea la Liturghia Darurilor înainte sfințite și la Spovedanie.
S-a hotărât: A convoca pe perioada Postului Mare întrunirea clerului pentru participarea la Liturghia Darurilor înainte sfințite și la Spovedanie, după cum urmează:
Vineri, 29 martie – parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Piacenza. Pentru preoții și diaconii din regiunile: Lombardia, Liguria și provinciile Piacenza, Parma, Reggio din Emilia Romagna.
Vineri, 12 aprilie – mănăstirea „Sf. Ierarh Luca al Crimeii” din Bologna. Pentru preoții și diaconii din regiunile: Veneto, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia, Toscana, Umbria, Marche și restul provinciilor din Emilia Romagna.
XI
S-a ascultat: Comunicarea Preasfințitului episcop Ambrozie cu privire la întrunirea Adunării generale ordinare a clerului în anul curent.
S-a hotărât: A convoca Adunarea generală a clerului în data de 1 aprilie 2024, la Mănăstirea „Sf. Ierarh Luca al Crimeii” din Bologna.
XII
S-a ascultat: Comunicarea Secretarului Vicariatului, prot. Ioan Grebănosu, cu privire la organizarea Festivalului de cântec pascal „Lumină din Lumină”, ediția a II-a, precum și despre participarea clerului și a credincioșilor la sărăbătoarea hramului Mănăstirii „Sf. Ierarh Luca al Crimeii”.
S-a hotărât: A petrece ediția a II-a Festivalului de cântec pascal „Lumină din Lumină” în Sâmbăta Luminată, 11 mai, la Mănăstirea „Sf. Ierarh Luca al Crimeii”din Bologna.
A invita clerul și credincioșii din parohiile Vicariatului să participe la slujba hramului Mănăstirii „Sf. Ierarh Luca al Crimeii” care va avea loc la 8 iunie, în sâmbătă săptămânii a cincea după Paști.
XIII
S-a ascultat: Comunicarea Preasfințitului episcop Ambrozie cu privire la rugămintea prot. Veniamin Onu, parohul comunității „Sf. Ierarh Nicolae” din or. Vicenza referitoare la aducerea în parohiile Vicariatului, pe perioada Postului Mare, a copiei icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăț.
S-a hotărât: Aducând mulțumire prot. Veniamin Onu pentru această propunere binevenită, care exprimă grija pastorală a fiecărui preot duhovnic față de sufletele ce le păstorește, se binecuvântează (la bunăvoința și solicitarea preoților parohi) ca în perioada Postului Mare și a Cincizecimii, să fie purtată prin parohii copia icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Hârbovăț, ce se păstrează în biserica parohiei „Sfânta Trerime” din Brescia.
Deoarece se obișnuiește ca în prezența icoanei Maicii Domnului să se cânte imnul-acatist, iar tipicul bisericesc interzice cântarea acatistelor de luni pănă vineri în Postul mare, se binecuvântează ca aducerea icoanei în parohii să se facă în zilele de sâmbătă și duminică a săptămânilor a doua, a treia, a patra, a cincea și a șasea a Postului, precum și în toată perioada Cincizecimii.
Responsabil de organizare este numit păstrătorul sfintei icoane, Preacuviosul părinte arhimandrit Vladimir Porubin.
La ședință au luat parte:
Episcopul Ambrozie, președintele consiliului;
Prot. Ioan Grebănosu, secretarul consilului;
Prot. Ioan Ciobanu, duhovnic;
Prot. Dimitrie Doleanschii, consilier disciplină, patrimoniu și inspecție;
Prot. Ioan Brașoveanu, consilier misiune și caritate;
Prot. Anatolie Bîtcă, consilier juridico-economic;
Dl Igor Friptuleac, secretar personal al episcopului.
Contact Form Powered By : XYZScripts.com