Radio Vatican: Slujire ecumenică istorică la Sfântul Mormânt, a Papei Francisc împreună cu Patrairhul Bartolomeu
11:08, marți, 27 mai, 2014 | Cuvinte-cheie: altar, catolicism, comuniune, dragoste, ecumenism, iersualim, istorie, iubire, ortodoxie, Papa Francisc, Patriarhul Bartolomeu, religie, slujba, trecut
Radio Vatican: Pentru prima dată în istorie, duminică seara, conducatorii tuturor Bisericilor creștine din Ierusalim se roagă împreună la Sfântul Mormânt.
Acesta a fost punctul culminant al pelerinajului Papei Francisc în Țara Sfântă, obiectivul principal al călătoriei sale, 50 de ani după întâlnirea între Paul al VI-lea și Athenagoras, care au inițiat o apropiere între catolici și ortodocși, un punct de cotitură în istorie.
Când au sosit Papa Francisc și Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, au fost primiți de către Superiorii comunităților Ortodoxe Greaca,Franciscane și Apostolice Armeniene iar clopotele au sunat din răsputeri. Slujba are loc în prezența tuturor liderilor din Statu-quo, care reglementează relațiile, activitățile și mișcările în bisericile în care mai multe confesiuni creștine sunt proprietare. [Biserica Sfantului Mormant are mai multe locuri administrate de diferitele confesiuni crestine n.n.]
Cei trei Superiori ai Comunităților din Statu-quo au venerat mai întâi Piatra Ungerii la intrarea Bisericii.Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu au făcut apoi același gest împreuna, urmati de către toți participanții la slujba. Patriarhul Ortodox Grec din Ierusalim, a vorbit primul. Discursul său de bun venit a fost urmat de cântarea Aleluia și proclamarea Evangheliei Învierii: citirea dupa Sfântului Evanghelist Ioan, în limba greacă, iar cea după Sfantul Evanghelist Matei în latină.
Schimbarea fricii în iubire
În discursul său, Patriarhul Bartolomeu a subliniat mesajul care reiese de la mormânt. Potrivit acestuia, mesajul spune că „istoria nu poate fi programată, șiultimul cuvânt în istorie nu aparține omului, ci lui Dumnezeu. Acest altar sfânt ne invită să respingem o altă formă de frică, care este fărăîndoiala cea mai răspandită în timpurile moderne: și anume, teama de alții, frica de diferență, teama de credinciosul de altă religie sau o altă confesiune.„ Patriarhul Ecumenic a denunțat fanatismul religios care amenință pacea în numeroase părți ale lumii, unde chiar darul vieții este sacrificat pe altarul de urii religioase. „Acum 50 ani Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Ecumenic Athenagoras au schimbat frica în dragoste. Urmând pașiilor lor și onorând eroica lor inițiativa, am schimbat sărutarea dragostei, cu Papa Francisc” a subliniat [Patriarhul] Bartolomeu. Toți creștinii sunt chemați să urmeze calea iubirii și a împacarii, a păcii adevărate și a fidelitatii față de adevăr în relația dintre ei – oricare ar fi Biserica sau confesiunea din care fac parte – oferind astfel un exemplu pentru restul lumii. Drumul poate fi lung și dificil, poate chiar părea unora ca un impas. Cu toate aceasta este singura cale care duce la împlinirea voinței Domnului ca „[ucenicii Săi] să fie una” (Ioan 17:21)”, a conchis Patriarhul Constantinopolului.
Spre Unitate
Preluând cuvântul, Papa Francisc a invitat participanții să primeasca harul special al acestui moment, să nu rămână surzi la puternicul apel la unitate care rezoneaza din acest loc, și să lase deoparte îndoielile moștenite din trecut. „Desigur, a spus el, nu putem nega diviziunile care există încă între noiși, acest loc sfânt ne face să simțim aceastădrama cu o mai mare suferință. Și totuși, în cincizeci de ani, pași cu adevărat importanti s-au făcut spre unitate. Rămane înca un drum de parcurs pentru a ne împărtasi la aceeasi Masa euharistică; dar diferențele nu ar trebui să ne sperie și sa paralizeze drumul nostru„.
Papa Francisc a reînnoit dorina exprimată deja de predecesorii săi, de a menține un dialog cu toți frații în Hristos, pentru a găsi o formă de exercitare a ministerului propriu Episcopului Romei, în conformitate cu misiunea sa, deschizandu-se unei noi situații care poate fi, în contextul de față, un serviciu de iubire și comuniune recunoscut de toți.
Ecumenismul suferinței
Suveranul Pontif a menționat, de asemenea, suferința creștinilor de diferite confesiuni, unele lângă altele. Aceasta realizează un ecumenism al suferinței, un ecumenism al sângelui, care are o particularitate deosebiă, nu numai pentru contextele în care are loc, dar, de asemenea, în virtutea comuniunii sfinților, pentru întreaga Biserică. După schimbul discursurilor, Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu s-au îmbratisat în semn de pace și au spus împreunăRugăciunea „Tatal Nostru” înainte de a intra în Sfantul Mormânt pentru a venera mormântul gol. La ieșirea din Sfantul Mormânt, au binecuvântat întreaga adunare în limba greacă.
Radio Vatican: Célébration œcuménique historique au Saint Sépulcre de Jérusalem
Sursa: http://corortodox.blogspot.com/