Popas duhovnicesc la Mănăstirea Hâncu
20:41, vineri, 29 ianuarie, 2016 | Cuvinte-cheie: hincu, manastirea hincu, manastiri, pace, pacea launtrica, popasuri duhovnicesti, proteste, societate
Protestele violente din ultima perioadă au perturbat întreaga noastră societate. În aceste zile de grea încercare, ierarhii Bisericii nu au ezitat să vină cu apeluri de pace și înțelegere către cei implicați în această „koridă politică” în care se pune în joc soarta acestui petic de pământ.
Apelurile de pace ale ierarhilor, nu numai că nu au fost auzite, ba dimpotrivă au fost respinse, găsindu-se voci care s-au grăbit să aclameze precum că Biserica îndeplinește o comandă politică, chemând poporul prin îndemnuri de pace și înțelegere la supunere civică.
Meditând la toate cele întâmplate am ajuns la o conluzie: În societatea noastră răzlețită de diferite gândiri și curente politice, dacă încerci a face pace riști să îndeplinești fără să vrei o comandă politică…
Și atunci Biserică ce să facă, să tacă chitic? Sau mai rău, cum s-au exprimat unii din protestatari să cheme lumea să răstoarnă hoții și oligarhii?
Biserica este un instrument divin făuritor de pace. Prin urmare, instituția bisericească este obligată prin însăși esența sa să cheme lumea la pace și înțelegere și nicidecum să instige la ură și violență.
Astăzi am făcut un popas duhovnicesc la mănăstirea Sf. Cuvioasa Parascheva, Hâncu. La ieșirea din Chișinău am încercat să las toate gândurile care mă măcinau la marginea urbei – manifestații, proteste scăldate în ură și violență și am încercat să mă rog… pentru pace și înțelegere între oameni. Nici nu am simțit cum am ajuns – în față întrezărindu-se monumentala catedrală de la Hâncu care domnește împrejurimile mănăstirii.
La Hâncu, această străveche vatră monahală tăinuită într-o vale împădurită departe de gâlceava civilizației am simțit că încă se mai păstrează acea pace duhovnicească, care atât demult ne lipsește nouă celor din lume – pacea lăuntrică.
Pr. Mihail Bortă,
popas duhovnicesc la Mănăstirea Hâncu