Biserica Greciei anunță cum se vor desfășura slujbele de Paște. A fost stabilit un singur comunicator pentru presă
14:22, vineri, 3 aprilie, 2020 | Cuvinte-cheie: coronavirus, epidemie de coronavirus, grecia
Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei a anunțat miercuri seară că slujbele din Săptămâna Pătimirilor și perioada pascală vor avea loc „cu ușile încuiate”, fără participarea credincioșilor.
Sinodul le-a reamintit credincioșilor îndemnul Sfântului Ioan Gură de Aur că omul care nu merge la biserică dintr-o anumită nevoie se poate face pe sine altar la care să se roage.
Biserica Ortodoxă i-a invitat pe greci să se roage la ei acasă și să se transforme pe ei înșiși în altare, „jertfind în mod chenotic și plin de iubire prezența voastră în sfânta biserică și apropierea voastră de Dumnezeiasca Euharistie de dragul fraților voștri, care reprezintă altare însuflețite ale lui Dumnezeu”.
„Te poți face altar, spunând rugăciunea”.
– Sfântul Efrem Katunakiotul
Sfântul Sinod, care s-a întâlnit sub președinția Arhiepiscopului Ieronim al Atenei pe platforma online presence.gov.gr, și-a exprimat speranța că slujba pascală de noapte va putea fi celebrată cu participarea credincioșilor la sfârșitul lunii mai, când Biserica prăznuiește Odovania Învierii (26-27 mai). Acest lucru nu înseamnă mutarea datei Paștilor, ci a serbării publice.
Membrii Sfântului Sinod Permanent au luat decizia să doneze câte un salariu în contul special pentru combaterea coronavirusului și îi îndeamnă și pe ceilalți arhierei să le urmeze gestul.
„Toți sunt chemați să se încreadă în judecata (gândirea) și deciziile Sfântului Sinod, care cu responsabilitate pastorală și obiectivitate înțelege suferința sfințitului cler și a poporului credincios și, în același timp, estimează, conform instrucțiunilor experților, când condițiile sunt în beneficiul sănătății publice și a tuturor cetățenilor din țara noastră”.
De aceea, Sfântul Sinod îi roagă pe toți să manifeste „un spirit de încredere sinodală” și a transmis că nu permite niciunui membru al Bisericii (arhiereu, preot, diacon, monah sau angajat) să facă declarații publice sau să aibă apariții în mass-media sau pe internet.
Arhiereii vor avea posibilitatea să comunice cu Sfântul Sinod, iar preoții cu episcopii lor cu privire la orice problemă.
Pentru această perioadă, Sfântul Sinod l-a desemnat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ierotei, Mitrpolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, ca singura persoană de contact pentru mass-media în probleme bisericești.
Foto credit: Arhiepiscopia Atenei / Christos Bonis
Sursa: https://basilica.ro/