Biserica «Minunea Sf. Arhanghel Mihail» din satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni la 200 de ani - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica «Minunea Sf. Arhanghel Mihail» din satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni la 200 de ani

10:07, sâmbătă, 1 februarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

  În acest an biserica din s. Hîrtopul Mare îsi sărbătorește aniversarea de 200 ani de la târnosire. Astfel, în 1814 aceasta a fost sfințită de către Înalt Prea Sfințitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolitul Chișinăului și al Hotinului, fiind una din primele biserici târnosite în eparhia nou înființată.

     Cu acest prilej la 25 ianuarie 2014, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, în biserica din această localitate a fost oficiată slujba Sf. Liturghii de către Prea Sfințitul Anatolie, episcop de Cahul și Comrat, împreună cu un impunător sobor de preoți. A urmat slujba unui Te-Deum de mulțumire și rânduiala sfințirii clopotului mare, care a fost schimbat pe unul nou.

    Necătând la gerul de afară biserica a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor veniți la ceremonie, printre care putem enumăra pe dl Dumitru Roșca, primarul com. Hîrtopul Mare, ctitori și oaspeți de onoare ș. a. Au fost împărțite tuturor cărți cu istoria acestei biserici și iconițe cu chipul Sf. Mucenițe Tatiana, serbate în acea zi.

    În casa parohială enoriașii cu dragoste au pregătit pentru toți o aleasă agapă frățească, iar oaspeții au fost plăcut surprinși de frumoasele colinzi a formației folclorice de copii «Băștinașii», condusă de Lidia Stăvilă.

Sursa: http://protopopiat-criuleni-dubasari.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com