Header image

Biserica Ortodoxă a Bulgariei | 64 ani de la restaurarea Patriarhatului

0:23, sâmbătă, 13 mai, 2017 | Cuvinte-cheie:

În data de 10 mai 2017, Biserica Ortodoxă a Bulgariei a aniversat 64 ani de la restaurarea Patriarhatului, care si-a încetat existența în secolul al XIV-lea, când Bulgaria a căzut sub dominația otomană.

Momentul aniversar a fost marcat prin rugăciune. Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia.

Alături de Preafericirea Sa au slujit mai mulţi ierarhi din cadrul Patriarhiei Bulgariei.

La eveniment a fost prezent și reprezentantul Patriarhiei Române în Bulgaria, Pr. Neluțu Oprea.

În cadrul slujbei, Episcopul Gherasim de Melnik a dat citire mesajului Sinodal adresat cu prilejul momentului festiv. Mesajul integral poate fi citit aici.

În vara anului 1393 Imperiul Otoman a asediat orașul Târnovo. Trupele bulgare au rezistat vreme de trei luni, dar în cele din urmă au fost copleșite și orașul a căzut în mâinile turcilor în ziua de 17 iulie. Această dată marchează sfârșitul imperiului bulgar și a Patriarhiei bulgare (până la reînființarea ei în 1953).

Biserica Ortodoxă Bulgară a fost proclamată Patriarhie în noul statut de organizare aprobat mai întâi de Consiliul de Miniştri, în 31 decembrie 1950, şi abia apoi de Sfântul Sinod, în 3 ianuarie 1951. La 10 mai 1953, Mitropolitul Chiril de Plovdiv a fost ales ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Tomosul de recunoaștere din partea Patriarhiei Ecumenice a fost emis în data de 1 august 196.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com