Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare va fi ales în data de 30 iunie - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare va fi ales în data de 30 iunie

15:14, joi, 21 martie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Nou Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare va fi ales în data de 30 iunie, se arată într-un comunicat emis de Patriarhia Bulgară.

Decizia a fost luată de Sfântul Sinod din țara vecină în cadrul întâlnirii de marți, după trecerea la Domnul a Patriarhului Neofit, în decursul săptămânii trecute.

Astfel, Consiliul Electoral va decide la finalul lunii iunie noul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

În data de 2 iunie mitropoliții vor efectua alegeri în eparhii pentru a-și desemna delegații la Consiliul Electoral Patriarhal.

Ulterior, în data de 20 iunie, va avea loc o ședință specială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, în cadrul căreia vor fi propuși trei dintre mitropoliții care îndeplinesc prevederile Articolului 40 din statut pentru a fi nominalizați drept candidați ai Scaunului patriarhal.

Criteriile pe care mitropoliții trebuie să le îndeplinească pentru candidatură sunt:

  • să fie mitropoliți eparhiali;
  • să nu aibă vârsta mai mică de 50 de ani;
  • să fi condus o eparhie ca mitropolit timp de cel puțin 5 ani;
  • să se distingă prin gânduri corecte asupra credinței ortodoxe și prin respectarea exactă a ordinii bisericești.

În prezent, nouă dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Bulgare îndeplinesc aceste criterii, ei sunt: Mitropolitul Iosif de SUA, Canada și Australia; ⁠Mitropolitul Grigorie de Veliko Tarnovo; Mitropolitul Ignatie de Pleven; Mitropolitul Gavriil de Lovech; Mitropolitul Nicolae de Plovdiv; ⁠Mitropolitul Ioan al Varnei și Marele Preslav; ⁠Mitropolitul Naum de Ruse; Mitropolitul Grigorie de Vratsa; ⁠Mitropolitul Daniil al Vidinului

Cu ocazia întâlnirii de marți a Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Mitropolitul Grigore de Vratsa a fost ales locum tenens al scaunului patriarhal, primind și sarcina de a supraveghea eparhia Sofiei până la alegerea noului patriarh.

Totodată, în cadrul aceleiași întâlniri a fost stabilită data pentru alegerile canonice ale noului Mitropolit de Silven.

Patriarhul Neofit al Bulgariei

Preafericitul Părinte Patriarh Neofit a trecut la cele veșnice miercuri, 13 martie, la vârsta de 78 de ani, după 11 ani de slujire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, fiind întronizat la data de 24 februarie 2013.

Considerat un lider tolerant și calm, Patriarhul Neofit s-a arătat apărător zelos al valorilor creștine și un susținător al introducerii disciplinei Religie în școlile bulgare.

Între Bisericile Ortodoxe ale României și Bulgariei există o relația cordială, bazată pe dialog și colaborare.

Foto credit: Patriarhia Bulgară

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com