Header image

Biserica Ortodoxă Bulgară este nominalizată pentru Premiul Nobel

5:23, luni, 23 ianuarie, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

„Biserica Ortodoxă Bulgară este nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru salvarea a 48.000 de evrei bulgari din lagărele de exterminare naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nominalizarea a fost depusă în mod oficial Comitetului Nobel la începutul lunii ianuarie a acestui an, la inițiativa generalului Efraim Sneh, fost ministru al sănătății și parlamentar israelian, a lui Moshe Keshet, profesor de drept la Universitatea din Haifa și a lui Moshe Aloni, avocat, având sprijinul a 200 de semnături ale descendenților evreilor bulgari care au fost salvați. În sine, această nominalizare este recunoașterea faptului că Biserica Ortodoxă Bulgară a fost întotdeauna locuită de idealuri creștine înalte și a dovedit dragostea de frate, indiferent de dificultatea circumstanțelor și a timpului.

„În iubire nu este frică, ci iubirea desăvârşită alungă frica” ​​(1 Ioan 4:18). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, persoane individuale și-au riscat viața și au salvat în mod eroic evreii bulgari de la moarte sigură și de la persecuții, dar Biserica Ortodoxă Bulgară a fost singura instituție religioasă, într-un teritoriu controlat de Hitler, care a declarat în mod deschis și oficial poziția sa.

Gratie determinării și aderării consecvente la idealurile evanghelice morale, Biserica, care a fost condusă de Exarhul Ștefan și de ierarhii Sfântului Sinod, inclusiv Mitropolitul de Vidin, Neofit, Mitropolit de Vratchane, Paisie și Mitropolitul de Plovdiv, Chiril (viitor patriarh) a jucat un rol important în salvarea evreilor bulgari în eparhiile lor. Ei au încurajat societatea bulgară să se opună punerii în aplicare a legilor discriminatorii împotriva evreilor. Laureatul premiului va fi anunțat în luna octombrie.

Aceasta este a doua oară când Biserica [Ortodoxa Bulgara n.tr.fr.] a fost nominalizată pentru Premiul Nobel, după propunerea din 2013, de către Luchezar Toshev, membru de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ceea ce trebuie menționat aici este faptul că această nominalizare vine din partea israeliană și are sprijinul puternic al comunității bulgare din Israel.

Traducere de Român Ortodox în Franța după Orthodoxie.com,  L’Église orthodoxe de Bulgarie est nominée pour le prix Nobel de la paix pour avoir sauvé 48 000 Juifs bulgares pendant la Seconde Guerre mondiale, http://corortodox.blogspot.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com