Biserica “Sfânta Cuvioasa Parascheva” din mun. Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica “Sfânta Cuvioasa Parascheva” din mun. Chișinău

21:53, marți, 26 februarie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , ,

Construcţia bisericii a demarat în anii 1999 – 2000. Cu Binecuvântarea Înalt Prea Sfintiţului Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei s-a hotărât ca biserica să fie construită în cinstea Sfintei Cuvioasei Parascheva Ocrotitoarea Moldovei.

Prin decretul Mitropolitului Vladimir, preot – paroh al bisericii ,, Sf. Cuv. Parascheva,, a fost numit Protoiereul Serghei Cireş.

Iniţial preotul-paroh, a început construcţia bisericii din sursele financiare proprii. Puţin mai târziu s-au alăturat şi două firme – ASCOLI SRL, în persoana lui Constantin Jitaru şi Anatolie Sârbu şi SA AGREGAT.

A mai contribuit la construcţia bisericii Ion Ţurcanu şi Valeriu Alună.

51_bigBiserica Sfânta Parascheva este preconizată cu o capacitate de circa 1000 de oameni. Are înălţimea la vârful turlei de 40 de metri.

Biserica este situată în cartierul Malina Mică al capitalei. Părintele Sergiu s-a născut în cartierul Malina Mică şi a învăţat la şcoala nr. 39 din chiar apropierea bisericii.

În fiecare dimineaţa şi seara mergând de acasă la şcoală sau invers, părintele se gândea că ar fi bine ca aici să existe o biserică, cu atât mai mult că în acest cartier, nu prea erau biserici, iar distanţa până la o altă biserică era foarte mare. Astfel în anul 1995 preotul paroh Sergiu Cireş a fondat Comunitatea creştinilor ortodocşi din cartier. Tot atunci a fost ales preşedinte al acestei comunităţi.

Cu ajutorul Domnului s-a purces la construcţia bisericii, care astăzi se înalţă falnic având o arhitectură deosebită şi fiind una din cele mai mari biserici în construcţie din Chişinău.

Adresa juridică a bisericii:

mun. Chișinău, str. Testemițanu – 31 ,,B,, colț cu str. Grenoble lângă Institutul Oncologic.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com