Header image

Bucurie duhovnicească în parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie” din satul Coteala, Briceni

8:31, luni, 4 noiembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Duminică, 3 noiembrie 2013, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul mulțimii credincioșilor parohiei „Sf. M. Mc. Dimitrie” din satul Coteala, Briceni, unde a oficiat în fruntea unui sobor de preoți și diaconi slujba de sfințire a bisericii renovate și Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. În dimineața zilei, Ierarhul a fost întîmpinat cu multă căldură și bucurie duhovnicească, cu tradiționala pîine și sare, de către părintele paroh, protoiereul Sergiu Chifeac, doamna preoteasă Marina, copii îmbrăcați în straie naționale, slujitori și enoriași.

Creștinii prezenți la slujba de astăzi au avut fericitul prilej de a-l avea în mijlocul lor pe Marele Mucenic, Ocrtotitorul spiritual al acestui sfînt locaș – Sfîntul Dimitrie Izvorîtorul de Mir. Icoana cu o părticică din cinstitele sale moaște a fost adusă la biserică și pusă aici spre închinare permantă în ajunul sărbătorii, fiind întîmpinată la marginea localității și purtată în procesiune solemnă prin sat de către un sobor de preoți și nenumărați creștini. Acest neprețuit dar a fost oferit bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie” din satul Coteala în preajma hramului de către ctitorul sfîntului locaș, domnul Alexandru Popovschii.

În cadrul Vohodului Mic, în semn de apreciere și gratitudine pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în parohie, Prea Sfințitul Nicodim l-a decorat pe părintele paroh, protoiereul Sergiu Chifeac, cu dreptul de a purta palița și l-a distins cu cea mai înaltă decorație a Episcopiei de Edineț și Briceni – medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

După citirea pericopei evanghelice a zilei, de la Luca, XVI, 19-31, despre pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, cu binecuvîntarea Ierarhului, preotul Boris Nartea, slujitor în cadrul blagociniei Soroca, a rostit o predică. Sfinția Sa a subliniat importanța ascultării și îndeplinirii învățăturilor și poruncilor bisericești pentru mîntuirea sufletului, mai ales a celor referitoare la milostenie și iubirea față de aproapele.

Sfînta Liturghie a fost urmată de procesiunea de înconjurare a sfîntului locaș cu icoana Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie și slujba unui Te Deum pentru sănătatea părintelui paroh, a slujitorilor, ctitorilor și miluitorilor sfîntului locaș, precum și a tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoare.

La final, Ierarhul a adresat binecredincioasei adunări un cuvînt de învățătură. Prea Sfinția Sa a vorbit despre importanța cinstirii sfinților și despre puterea harului ce o primește fiecare creștin prin mijlocirea lor, mai ales atunci cînd îi avem în mijlocul nostru prin sfintele lor moaște. Cu acest prilej, Prea Sfințitul Nicodim a felicitat credincioșii cu sărbătoarea hramului ce se apropie și cu marea binecuvîntare de care s-au învrednicit și fericita posibilitate pe care o vor avea de acum încolo de a se închina cinstitelor moaște ale Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie aici în biserica satului. Totodată, Ierarhul a mulțumit credincioșilor și părintelui Sergiu pentru grija ce o poartă sfîntului locaș, care este curat, îngrijit și împodobit după cuviință, subliniind că acest lucru se datorează puternicelor tradiții creștinești ce se păstrează și se perpetuează cu sfințenie în această localitate prin strădaniile părintelui paroh și ale enoriașilor.

La despărțire fiecare credincios a primit în dar din partea Ierarhului cîte o iconiță și cîte o cărticică de rugăciuni.

Toți slujitorii și creștinii au luat parte după slujbă la o agapă oferită cu mult drag în cinstea sărbătorii de către gospodinele din satul Coteala.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com