Conferinţa ştiinţifică aniversară - Prima revistă bisericească în spațiul basarabean - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Conferinţa ştiinţifică aniversară – Prima revistă bisericească în spațiul basarabean

16:06, marți, 13 iunie, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

Institutul de Istorie al ASM în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat pe 8 iunie, 2017, Conferinţa ştiinţifică aniversară „Prima revistă bisericească în spațiul basarabean (La 150 de ani de la apariția revistei Kišinevskie Eparhial’nye Vedomosti)”.

În cuvântul de deschidere a Conferinței dr. hab. Elena Ploșnița, secretar științific a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, a subliniat importanța marcării evenimentului consacrat aniversării celor 150 de ani de presă bisericească în spațiul basarabean. Întemeierea presei bisericești în eparhia Chișinăului și Hotinului, în 1867, poate fi atribuit unui eveniment cultural și spiritual, care a marcat viaţa religioasă a întregii eparhii. Lucrările manifestării științifice au fost găzduite de Sala de Conferințe a Muzeului Național de Istorie a Moldovei și  au fost moderate de pr. Dr. Eugen Onicov, profesor la Academia de Teologie Ortodoxă din Chişinău.

În cadrul conferinței au fost susținute rapoarte științifice și comunicări, care au cuprinso gamă foarte variată de probleme ale vieții bisericești reflectate în paginile revistei eparhiale: Dr. Nicolae Fustei, Ediția bilingvă a buletinului eparhiei Chișinăului și Hotinului (1867-1871). Institutul de Istorie, AȘM;  Pr. dr. Eugen Onicov, Informaţii despre mănăstiri publicate în Buletinul Eparhiei Chişinăului, Academia de Teologie Ortodoxă din Chişinău; dr. Diana Ețco, Studiile și cercetările arhiepiscopului Dimitrie Sulima publcate în organul eparhial, ); Institutul de Istorie, AȘM; Ana Grițco, Activitatea orfelinatului Balş reflectată în revista Kişinevskie Eparhialinâe Vedomosti, Muzeul Național de Istorie a Moldovei; Vera Serjant, Întrebarea privind cântarea bisericească, oglindită pe paginile revistei KEV, Muzeul Național de Istorie a Moldovei; conf.dr. Maria Danilov, Materiale pentru istoria Eparhiei Basarabene publicate de A. Stadnițchi în paginile Buletinului eparhial al Chișinăului, Institutul de Istorie, AȘM.

Dr. Nicolae Fustei, a precizat că în urma decretului din 17 februarie 1867, emis de către Sfântul Sinod al Bisericii Ruse, a fost fondată revista eparhială Kišiniovskie Eparchial’nye Vedomosti (Buletinul eparhiei Chişinăului). Primul număr al revistei apare, începând cu 1iulie 1867. Este cea dea a doua publicaţie oficială a provinciei (primul periodic basarabean – Bessarabskie Oblastnye Vedomosti , se edita din 1854 ). Ediția bilingvă a buletinului eparhiei Chișinăului și Hotinului s-a realizat „ în ruseşte şi în limba cea moldovenească” timp de patru ani (1867-1871), însă ediția bilingvismului a fost respectata doar în primii doi ani de apariție, versiunea română a buletinului fiind abandonată treptat.

Programul revistei a fost întocmit de către profesorii Seminarului Teologic şi era alcătuit  din două părţi: una oficială şi alta neoficială. Cea oficială era strict rezervată pentru hotărârile administraţiei imperiale cu privire la viaţa bisericească: circulare ale conducerii eparhiale locale. Pe când cea neoficială cuprindea diverse statistici privitoare la istoricul eparhiei; texte-explicaţii la Sf. Scriptură şi opera Sf. părinţi ai Bisericii Ortodoxe; diverse „învăţături” destinate pentru predici, materiale de etnografie, arheologie, literatură sau folclor.  Publicaţiile apărute în paginile revistei aveau caracter mai mult ştiinţific, chiar începând de la primele numere.

În finalul manifestării, conf. univ. dr. Silvia Grossu, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, de la numele AO „Mitropolitul Gurie Grosu a oferit o donație de carte Muzeul Național de Istorie a Moldovei – „Mitropolitul Gurie – operă zidită în destinul Basarabiei”, ediție îngrijită şi coordonată de Silvia Grosu și apărută în anul 2016 la editura Epigraf (320 P). Mitropolitul Gurie Grosu, fiind una dintre cele mai distinse personalități basarabene, care în anii 1902-1917, a publicat numeroase materiale cu caracter istoric, moral, religios și misionar în paginile buletinului eparhial.

Prot. Dr. Eugen Onicov

Contact Form Powered By : XYZScripts.com