Header image

Consiliul Mun. Chişinău a exclus cererea ASCOR cu privire la restabilirea „Monumentului celor trei martiri” din scuarul catedralei mitropolitane

21:04, miercuri, 1 mai, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Consiliul Mun. Chişinău exclude cererea ASCOR cu privire la restabilirea „Monumentului celor trei martiri”

La 25 şi 26 aprilie 2013 în cadrul sedinţei extraordinare a Consiliului Municipal Chişinău urma să se examineze proiectul de Decizie cu privire la reconstituirea „Monumentului celor trei martiri” din scuarul catedralei mitropolitane. (http://www.chisinau.md/public/files/anul_2013/OZ_suplimentara_25.04.2013.PDF).

Proiectul de Decizie a fost înaintat de către consilierul Guznac Valentin. Deşi iniţiativa de restabilire a Monumentului a fost avizată pozitiv de către Ministerul Culturii, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Comisia Financiară şi Comisia Cultură a Primăriei mun. Chişinău, Diecţia Arhitectură şi Urbanism şi Comisia pentru construcţii, arhitectură şi relaţii funciare a Consiliului Municipal Chişinău (CMC), fracţiunea comuniştilor a cerut amânarea acestui proiect deoarece nu este avizat de către Direcţia Cultură a CMC. Imediat după această reacţie, Valentin Guznac a declarat că în asemenea condiţii îşi retrage propunerea de restabilire a Monumentului (http://www.privesc.eu/Arhiva/16388).

Cel mai grav este faptul că la acest schimb de replici, fracţiunea liberală şi cea liberal-democrată nu au luat absolut nici o atitudine faţă de iniţiativa istorică ASCOR pentru reconstituirea „Monumentului celor trei martiri” şi asta în condiţiile în care, partidul liberal declara în toiul alegerilor din 2009 că va restabili acest monument din mijloace proprii.

La şedinţa CMC din 30 aprilie 2013, proiectul de decizie cu nr. 11 privind restabilirea „Monumentului celor trei martiri” a fost exclus. Prin acest gest, considerăm că s-a săvârşit un act de defăimare la adresa marilor patrioţi ai statului nostru.

Nici pentru una din cele patru fracţiuni, inclusiv pentru primarul general Dorin Chirtoacă, nu a contat faptul că Monumentul a fost ridicat în cinstea poetului national Alexei Mateevici care e autorul Imnului de Stat al Republicii Moldova  – „Limba Noastră”, iar ceilalţi doi – Simion Murafa şi Andrei Hodorogea sunt doi mari luptători pentru independenţa statului nostru, răpuşi pentru acest ideal în anul 1917.

Solicităm pe această cale consilierilor municipali ai CMC să-şi asume această iniţiativă şi să aprobe proiectul de Decizie cu privire la reconstituirea Monumentului, în caz contrar vor da dovadă de trădare de ţară.

Biroul de presă ASCOR

Contact Form Powered By : XYZScripts.com