Header image

“Creştinsim” corectat politic

7:44, miercuri, 26 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , ,

O importanta organizatie crestina filantropica renunta la interdictia impotriva casatoriei homosexuale in randul angajatilor sai

World Vision, una dintre cele mai mari organizatii crestine de caritate din America, a facut o mica, dar importanta schimbare in regulamentul intern al angajatilor sai: a schimbat definitia casatoriei. Ca multe alte organizatii religioase non-profit, World Vision America poate reglementa anumite convingeri in cadrul conditiilor de angajare. Pana de curand, una din aceste conditii prevedea interzicerea implicarii angajatilor sai in relatii sexuale aflate in afara casatoriei hetersexuale.

Acum, in opinia organizatiei, acceptiunea termenului de casatorie a fost extinsa si pentru cuplurile de acelasi sex. Presedintele World Vision America, Richard Stearns, a declarat pentru publicatia online “Crestinismul de azi” ca organizatia sa spera ca aceasta schimbare (care inca interzice relatiile sexuale in afara casatoriei) sa devina “simbolica, dar nu in sensul compromisului, ci a unitatii [crestine]”. Din acest moment, orice persoana care face parte dintr-o “casatorie cu o persoana de acelasi sex si este un credincios marturisitor al lui Isus Hristos” este eligibil pentru a ocupa un loc de munca in acea organizatie. World Vision America se afla in statul Washington, unde casatoriile intre persoane de acelasi sex sunt legale.

Desi Stearns spera ca si alte organizatii crestine sa-i urmeze exemplul, World Vision are o istorie ce demonstreaza ca de-a lungul timpului gruparea a ales mai degraba sa stea deoparte decat sa se implice activ in problemele controversate cu care se confrunta diversele confesiuni care lucreaza cu organizatia. Acest context este important daca avem in vedere declaratia liderului World Vision: “Este usor sa intelegem din aceasta decizie mai mult decat inseamna ea cu adevarat… Aceasta decizie nu reprezinta o aprobare pentru casatoriile intre persoane de acelasi sex.” Stearns a avertizat, adaugand:

“Am decis sa nu luam parte la aceasta dezbatere. De asemenea, aceasta nu este o respingere a casatoriei traditionale, pe care o recunoastem si o sprijinim. Nu cautam sa facem vreo presiune. Nu ne aflam pe o panta alunecoasa. Nici un proces nu ne ameninta. Nu facem lobby pentru nici o grupare a salariatilor.”

Aceasta declaratie va fi greu de inghitit de anumite grupari care militeaza pentru egalitatea casatoriilor intre persoane de acelasi sex – suna cam a Pilat din Pont care si-a spalat mainile. In plus, conform “Crestinismului de azi”, World Vision are o istorie care demonstreaza ca a mai activat, in trecut, impotriva reglementarilor guvernamentale anti-distriminare. Organizatia s-a luptat cu succes la tribunalul federal pentru castigarea dreptului de a angaja doar crestini, cum este, de exemplu, cazul Hobby Lobby de limitari ale angajare in cadrul organizatiilor religioase. Amintim, de asemenea, si opozitia organizatiei fata de eforturile internationale de interzicere a discriminarea impotriva persoanelor LGBT la locul de munca.

Toate acestea sunt adevarate. Dar ramane important, chiar si in afara lumii organizatiilor crestine care se confrunta, in prezent, cu diviziuni religioase pe teme sociale. Cand Stearns neaga faptul ca poate starni tensiuni, el pune la indoiala, de asemenea, o naratiune comuna in randul activistilor anti-LGBT (de multe ori crestini conservatori): ca cei din « mainstream » care sustin drepturile « gay » o fac pentru ca cedeaza presiunilor celor care vor sa « forteze » o agenda pro-LGBT asupra poporului american. […] Declaratia subtila a lui Stearn indica faptul ca organizatia sa este dispusa sa accepte angajati casatoriti cu persoane de acelasi sex a starnit deja multe controverse mai ales in randul crestinilor conservatori.

Stearns a afirmat faptul ca strategia sa este de a adopta o pozitie neutra in ceea ce priveste dezbaterea, in conditiile in care organizatia sa nu ia parte la conturarea agendei teologice a crestinilor americani. Dar anumite persoane care sustin activitatea organizatiei de caritate nu vor vedea neutra noua politica a organizatiei de recunoastere a faptului ca persoanele LGBT se pot declara soti sau sotii cu credinta in Hristos. La bine si la rau, un lucru este sigur si anume ca organizatiile crestine vor fi cu ochii pe World Vision pentru a observa ce consecinte va avea aceasta schimbare.

sursa razbointrucuvant.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com