De la COVID-19 la „coronavirus psihologic și spiritual” (I)
21:31, miercuri, 11 martie, 2020 | Cuvinte-cheie: coronavirus, epidemie de coronavirus
De câteva zile toate mijloacele de informare în masă ne avertizează de pericolul COVID-19. Iată că s-au închis instituțiile de învățământ și se depun eforturi întru identificarea și izolarea persoanelor suspecte de infectare cu noul virus.
Ceea ce se întreprinde e ceva firesc și specialiștii din domeniul sănătății ar trebui să-și facă treaba.
Problema pe care aș vrea s-o abordez este de alt ordin, informațional. Ne culcăm și ne trezim cu noutăți doar la acest subiect. Astfel, chiar cei mai tari și mai echilibrați oameni încep a intra în panică, nu se mai pot concentra asupra altor sarcini, totul se rezumă la tema epidemiei.
Sute de oameni ne scriu, alții ne bat la ușa bisericii, cerându-ne sfat, îndrumare și sfinte rugăciuni. Câțiva creștini ne-au mărturisit că nu pot dormi noaptea, fiind alarmați de ceea ce se întâmplă. Unii bătrâni ne-au rugat să le aducem niște produse alimentare, deoarece se tem să iasă din casă. Am împărtășit câțiva bolnavi la domiciliu. Presa ne bombardează cu întrebări legate de slujbe, împărtășanie și ne verifică cum igienizăm sfintele locașe. Cam așa arată ziua de 11 martie 2020.
Și dacă acum câteva săptămâni a pornit acest val de panică printre cei care călătoresc sau au rude peste hotare, în special în Italia, făcându-și griji cum să procedeze, de la începutul postului a pornit un adevărat „coronavirus psihologic și spiritual” și la noi acasă.
Urmărind cum evoluează lucrurile, cum se comportă oamenii, ce declară și ce acțiuni întreprind, te cuprinde o stare plină de compătimire. Cât de manipulată, debusolată, egoistă și vulnerabilă la orice provocare a ajuns omenirea!
Cu tristețe descoperim multă lume iresponsabilă atât față de propria viață, cât și față de viața și integritatea celor din jur. Și parcă logica acțiunilor e atât de simplă. Bunăoară, dacă vezi că nu te lasă boala câteva zile, chiar săptămâni, adresează-te la medic! Dacă ai fost în contact cu cineva bolnav sau ești plasat în carantină – stai izolat! Nu trebuie să intrăm nici în cealaltă extremă. Deși e firesc să întreprinzi toate măsurile de prevenție în cazul COVID-19, dacă întâlnești un chinez, un italian sau pe cineva care a fost în zona de risc, nu e cazul să arunci în el cu pietre sau să-l înjuri, căci nu poartă nicio vină!
Cei sănătoși fizic, care se izolează de toată lumea, care încearcă să-și umple frigiderele cu alimente etc., denotă o stare de boală psihică și spirituală.
Până la urmă, cea mai gravă problemă e în noi, cei care diseminăm panică, neîncredere, ură…
Or, firea creștină este tocmai cea care se grijește de sănătatea și bunăstarea aproapelui, nu se gândește doar la sine, ci încearcă să ajungă la o dragoste față de toți și față de toate. În asta constă gena creștină, care ar trebui să ne reprezinte, de a iubi aproapele ca pe noi înșine, a ne dărui celor din jur și Domnului.
Astfel, COVID-19 vine ca un test pentru societatea în care trăim: cum răspundem acestei epidemii, cât de înarmați suntem fizic, psihologic, dar, mai ales, spiritual.
Preot Octavian MOȘIN
Sursa: https://octavianmosin.info/