Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, nou-adormitul Ioan Ciubuc, a fost condus pe ultimul drum - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, nou-adormitul Ioan Ciubuc, a fost condus pe ultimul drum

17:50, miercuri, 31 ianuarie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Ciubuc, a fost înmormântat miercuri, 31 ianuarie 2018, în cimitirul central al capitalei.

În dimineața zilei, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Slujba de înmormântare a fost oficiată la Mănăstirea Ciuflea de către PC Părinte Arhim. Nicolae (Roșca), Starețul așezământului monahal, dimpreună cu un numeros sobor preoțesc și diaconesc.

La slujba de înmormântare au participat preoţi, personalități de stat, apropiați și prieteni ai nou-adormitului Ioan.

După oficierea Slujbei Prohodului, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost dus în procesiune de către garda de onoare și soborul preoțesc, însoțit de întreg cortegiul funerar, la Palatul Republicii, la parterul căruia a avut loc ceremonia funerară.

În cadrul acesteia, PS Ioan, Episcop de Soroca și Vicar mitropolitan, având binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, a săvârșit o Litie morțească, înconjurat de un sobor preoțesc.

La sfârșit, Episcopul vicar a rostit un necrolog, trasmițând cuvintele de îmbărbătare și mângâiere ale ÎPS Mitropolit Vladimir.

 * * *

Ion Ciubuc a ocupat funcția de șef al ramurii executive în perioada 1997-1999, fiind desemnat în funcție de fostul președinte, Petru Lucinschi, în guvernul de coaliție de la sfârșitul anilor 90.

Între anii 1990 și 1991, Ion Ciubuc a fost prim-viceministru al economiei naționale din RSS Moldova. Din martie 1991 și până în septembrie 1991, îndeplinește funcția de prim-viceprim-ministru și reprezentant permanent al Guvernului Republicii Moldova pe lângă cabinetul de miniștri al URSS.

În perioada septembrie 1992 – aprilie 1994, deține funcția de prim-viceministru al afacerilor externe din Republica Moldova. Apoi, în perioada aprilie – decembrie 1994 este prim-viceministru al economiei din Republica Moldova. Prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 27 decembrie 1994, Ion Ciubuc este numit în funcția de președinte al Curții de Conturi. Pentru activitatea îndelungată și rodnică în organele financiar-bancare, contribuție substanțială la prefecționarea controlului economico-financiar și înalt profesionalism, Ion Ciubuc a fost decorat la 31 decembrie 1996 cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Între 24 ianuarie 1997 și 1 februarie 1999, Ion Ciubuc a fost prim-ministru al Republicii Moldova în două guverne succesive (a doua numire având loc la 22 mai 1998).

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com