În perioada 24-26 octombrie la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” Noul Neamț se va desfășura cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei teologico-practice internaţionale “LECTURI PAISIENE” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

În perioada 24-26 octombrie la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” Noul Neamț se va desfășura cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei teologico-practice internaţionale “LECTURI PAISIENE”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, cu sprijinul Frăţiei Ortodoxe în cinstea Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi (Chişinău) și a Mănăstirii „Înălţarea Domnului” Noul-Neamţ (Chiţcani), în perioada 2426 OCTOMBRIE 2019 se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei teologico practice internaţionale LECTURI PAISIENE «PROVOCĂRILE ORTODOXIEI ÎN SECOLUL XXI ȘI RĂSPUNSURI LA ACESTEA»

Fiecare epocă aduce creștinismului noi provocări. Сândva principalul pericol cu care se confruntau creștinii era prigoana din partea păgânilor și autorităților anticreștine. Mai târziu, Biserica prin eforturi sobornicești a dat răspunsuri teologico-dogmatice la erezii periculoase și denaturări ale credinței. Viața duhovnicească a Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi a devenit un răspuns la secularizarea vieții bisericești și decăderea monahismului în secolul XVIII.

Cu ce provocări se confruntă Biserica Ortodoxă în prezent?

Conferința este menită să ofere spațiu pentru discuție multilaterală pe problemele cele mai stringente ale vieții Bisericii și a societății.

  • Cum se schimbă în ultimii ani concepția de familie? Cum Biserica poate ajuta familii de astăzi să se zidească pe temelia Evangheliei?
  • Cum Biserica participă la elaborarea normelor și principiilor bioeticii contemporane?
  • Cum influențează omul și societatea pătrunderea tot mai profundă în viață a tehnologiilor informaționale și a spațiului virtual? Ce impact are “virtualizarea” asupra vieții spirituale?
  • Cum să mărturisim credința și să propovăduim Evanghelia în condițiile de astăzi?
  • După ce principii se pot interacționa astăzi Biserica și statul?
  • Cum poate fi depășită astăzi dezbinarea creștinilor ortodocși?

Împreună cu cercetătorii moștenirii Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi, la eveniment sunt invitați clerici, mireni și toți cei interesați de problemele actuale în viața Bisericii și a societății.

Cererile de participare se primesc  până la data de 1 octombrie 2019.

Se preconizează publicarea unui volum cu materialele conferinței.

Evenimentul se va desfășura în mănăstirea „Înălţarea Domnului” Noul-Neamţ / Republica Moldova, s. Chițcani, str. Lenin, 2.

Participanții și vizitatorii vor putea participa la slujbele din Mănăstire, să facă cunoștință cu tradiția monahală a cuv. Paisie Velicicovschi; de asemenea, pentru doritori va fi disponibil un program de excursie.

Pentru mai multe informații: Telefon: (+373) 69711328, email: [email protected]

Contact Form Powered By : XYZScripts.com