Header image

Inițiativă civică venită din partea părintelui Pavel Borșevschi

12:35, joi, 4 februarie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , ,

Inițiativă civică venită din partea părintelui Pavel Borșevschi, parohul bisericii Sfîntul Dumitru din Chișinău, care, în seara dinaintea înmormîntării Sevetlanei Baștovoi, a avut o convorbire telefonică cu Andrei Baștovoi.

Scrisoarea pleacă acum către mai mulți preoți respectabili din întreaga țară, precum și către reprezentanți ai societății civile, adunînd semnături de solidarizare, urmînd a fi înaintată oficial luni către Consiliul Superior al Magistraturii RM.

Rugăm pe toți cei care și-au exprimat de-a lungul timpului solidaritatea cu familia Baștovoi să-și exprime poziția printr-o semnătură virtuală în grupul ”Solidari cu familia Baștovoi”.

Pr. Savatie Baștovoi

CĂTRE CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII AL REPUBLICII MOLDOVA

În ultimile zile am urmărit cu toții o tragedie umană care a cutremurat și a solidarizat întreaga țară. Presa și societatea civilă își arată indignarea față de cazul familiei Baștovoi, cînd un om a murit în casă, iar altul a ajuns în comă, cu salvarea la poartă care a făcut cale întoarsă după ce a fost chemată să-și facă slujirea.

Guvernul Republicii Moldova, ministerele de profil și oamenii legii s-au întrunit de urgență, condamnînd indiferența și lacunele din sistem, căutînd soluții pentru prevenirea a astfel de cazuri pe viitor.
Ne-am convins încă o dată că indiferența ucide.

Pe de altă parte, avem fapta celor trei tineri care au escaladat poarta închisă dincolo de care se petrecea tragedia și au salvat o viață de om. Sînt niște tineri obișnuiți din zilele noastre, așa cum sînt încă mulți în Republica Moldova și care ne asigură că cel mai mare bun al unui stat sînt oamenii, oamenii educați să acționeze dezinteresat spre binele celorlalți.

Astfel de oameni sînt și membrii familiei Baștovoi. Svetlana și Andrei Baștovoi au educat doi fii care, prin educația și studiile lor fac cinste societății moldovenești. Familia lor însă a fost dureros încercată în ultimii cinci ani prin faptul că tatăl, Andrei Baștovoi și unul din fii, Valentin, au fost tîrîți prin judecăți, iar de mai bine de doi ani sînt închiși în pușcărie în așteptarea unei decizii finale a instanțelor de judecată.

Avînd în vedere pierderea mare pe care au suferit-o într-o perioadă de mare apăsare sufletească, ne gîndim în primul rînd la valoarea familiei și a integrității umane care trebuie salvate. Nu dorim să ne aprofundăm în detalii juridice, pe care nici procurorii, nici judecătorii nu le-au lămurit în decursul a cinci ani, ci facem un apel întru totul uman, cerînd intervenția Dumneavoastră, în limitele permise de lege, pentru a ușura soarta acestor oameni.

Credem că cei cinci ani de procese și doi de detenție, însoțiți de moartea tragică a soției și mamei, sînt o ispășire prea îndestulătoare pentru un tată și un fiu. Orice pedeapsă trebuie să aibă scopul de a îndrepta și educa, nu de a distruge. Experiența de peste 25 de ani de colaborare a Bisericii cu instituțiile statului în vederea acordării asistenței religioase în penitenciare ne îndreptățește să vorbim despre condițiile grele pe care le au deținuții în Republica Moldova, condiții care înăspresc cu mult pedeapsa prevăzută de lege. Legea prevede multiple măsuri înafară de detenția în penitenciar pe durata procesului, în baza cărora vă rugăm să acționați, așa cum bine s-a procedat în cazul femeii cu cinci copii eliberată din arest pentru integritatea familiei.

Credem că familia Baștovoi este mai de preț în libertate, slujind societatea, decît între zidurile penitenciarului. Nu avem nici o îndoială că cei doi se vor integra imediat în societate și nu vor reprezenta nici un pericol social, avînd în vedere purtarea lor exemplară pe durata proceselor îndelungate și în detenție. Meritele lui Andrei Baștovoi în fața societății sînt cunoscute, el fiind deputat în primul parlament, semnatar al declarației de Independență, decorat cu Meritul Civic, dar și Crucea Patriarhală oferită de Patriarhul României, Preafericitul Teoctist. Fiul său, Valentin, este un tînăr cu studii superioare făcute în Marea Britanie care s-a întors în țară pentru a fi de folos aici. Astăzi, cînd familiile se destramă și fenomenul migrației ne pustiește țara, reîntregirea acestei familii exemplare și repunerea ei în slujba societății este un gest civic de sporită responsabilitate.

Vă asigurăm că demersul nostru găsește sprijinul societății civile, exprimat cu diferite ocazii în toți anii de cînd cazul Baștovoi a intrat în atenția presei.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com