Header image

Legiferarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex divizează Marea Britanie

9:13, joi, 3 aprilie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

În februarie, parlamentarii britanici au schimbat o mulţime de legi care datau de secole pentru a le armoniza cu noua lege a căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Schimbările vizau să împiedice unui posibil viitor soţ de rege britanic să dobândească titlul de Regină şi să împiedice dobândirea titlului de Prinţesă de Wales unui posibil viitor soţ al Prinţului de Wales.

În februarie, parlamentarii britanici au schimbat o mulţime de legi care datau de secole pentru a le armoniza cu noua lege a căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Schimbările vizau să împiedice unui posibil viitor soţ de rege britanic să dobândească titlul de Regină şi să împiedice dobândirea titlului de Prinţesă de Wales unui posibil viitor soţ al Prinţului de Wales.

În tot acest proces, guvernul a ignorat o petiţie semnată de peste 600.000 de cetăţeni britanici care cereau păstrarea instituţiei căsătoriei în limitele sale naturale şi tradiţionale. O reprezentantă a acestora şi-a exprimat nemulţumirea într-o emisiune recentă difuzată de BBC, Question Time.

Cineva din publicul emisiunii a mai întrebat: „De ce trebuie să schimbăm definiţia căsătoriei care există de milenii când deja ne bucurăm de egalitate în drepturi?”

Printre invitaţii emisiunii s-a numărat şi un parlamentar din partea partidului UKIP, care a menţionat că oamenii se simt „profund inconfortabil cu schimbarea unei instituţii care a stat la baza societăţii de foarte multă vreme”.

El le-a urat toate cele bune cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, dar a menţionat că există îngrijorări că noua lege va permite chemarea în judecată a grupurilor religioase care nu acceptă conceptul de căsătorie între persoane de acelaşi sex.

Însă reprezentanţii celorlalte partide şi-au reafirmat sprijinul pentru noua lege.

Sâmbăta trecută, prima zi de intrare în vigoare a legii, pe clădirea guvernului de la Londra a fluturat steagul în culorile curcubeului, care este stindardul minorităţilor sexuale.

Vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat că aceasta reprezintă o celebrare a acestei „ocazii istorice”.

Între timp, parlamentarul Ben Bradshaw, care este gay, a aruncat mănuşa Bisericii Anglicane, întrebându-se cum va putea aceasta să-şi oblige pastorii să nu se căsătorească cu persoane de acelaşi sex.

Cu toate că Biserica Anglican nu încurajează membrii clerului său în acest sens, reverendul Andrew Cain a declarat că plănuieşte să se căsătorească cu partenerul său de viaţă: „Nu mă sperie. Procedura pentru caterisire este extrem de complexă, scumpă şi se face în public. Or, a încerca să cateriseşti un membru al clerului doar pentru că-şi exercită un drept conform legii ţării ar fi publicitate negativă pentru Biserică”, a spus acesta.

Primul cuplu de acelaşi sex care s-a căsătorit conform noii legi britanice a fost format din David Cabreza şi Peter McGraith. Cel din urmă a declarat: „Noi schimbăm căsătoria, nu căsătoria ne schimbă pe noi”.

Un articol recent de pe saitul BBCnews.co.uk trece în revistă şi opiniile împotriva noii legi. David Paton, profesor de economie industrială la Universitatea din Nottingham, a declarat:

„Ar fi rezonabil pentru stat să trateze într-un anumite fel tipul de relaţie din care rezultă copii în mod direct şi în alt fel alte tipuri de relaţii – pe însăşi această diferenţiere se bazează legea căsătoriei”.

În mod remarcabil, în 2012, Andrew Pierce, editorialist la ziarul Daily Mail, scria: „Sunt conservator şi homosexual, dar mă opun căsătoriei gay”.

Trebuie menţionat că noua lege a căsătoriei nu este valabilă în tot Regatul Unit, ci doar în insula britanică. În Irlanda de Nord încă nu este legiferată căsătoria gay, în 2015 urmând să se organizeze un referendum în acest sens.

sursa stiripentruviata.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com