Moaștele Sfintei Parascheva au fost așezate în Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021 - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Moaștele Sfintei Parascheva au fost așezate în Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021

11:39, vineri, 15 octombrie, 2021 | Cuvinte-cheie: ,

Moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul au fost introduse vineri dimineață în Catedrala Mitropolitană din Iași, anunță Doxologia.

În jurul orei 06:00, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a condus procesiunea de la baldachinul exterior până în lăcașul de cult, încheindu-se astfel hramul închinat sfintei.

Cei care vor dori să aducă cinstire Sfintei Parascheva, vor fi așteptați și redirecționați de voluntari spre baldachinul din interiorul catedralei. A fost amenajat un nou culoar pentru respectarea măsurilor sanitare în vigoare.

Anul acesta, pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a desfășurat în perioada 8 – 15 octombrie. Alături de moaștele sfintei care ocrotește capitala Moldovei de aproape 4 secole au fost aduse și moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec.

Trei sute optzeci de voluntari, preoţi şi mireni, s-au implicat în organizarea hramului astfel încât să fie respectate normele sanitare.

Liturghia de hram a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei împreună cu mai mulți ierarhi și clerici. În zonă au fost amenajate culoare de acces pentru cei care au dorit să participe la slujbă și care, în număr restrâns, au putut să intre în spațiile delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

Sfânta Parascheva, de 380 de ani la Iași

Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași în data de 13 iunie 1641 ca dar pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei faţă de Patriarhia Ecumenică.

Racla a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci: Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei. Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei, de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.

Moaștele au rămas în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorită de Vasile Lupu, până în 1889 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană din Iași. De-a lungul anilor, Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea spirituală a Moldovei.

Sfânta Parascheva a trăit în secolul 11. De la descoperirea minunată a sfintelor sale moaște, acestea au stat timp de 160 de ani în Bulgaria, 125 în Serbia, 120 la Constantinopol și, până în prezent, 380 de ani la Iași.

Sursa: https://basilica.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com