O nouă apariție editorială: „Biserica din biserică. Puterea arhanghelului”, semnată de tânărul teolog Ilarion Boian
17:33, joi, 15 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: apariții editoriale, biserica din biserica, ilarion boian, recenzie
În cartea întitulată „Biserica din biserică. Puterea arhanghelului”, semnată de tânărul teolog Ilarion Boian, student la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, dar și la Facultatea de Jurnalism din cadrul USM, fiu de preot și un brav și activ tânăr al Bisericii, ne este prezentată o istorie scrisă a Bisericii din suflete, dimpreună cu cea a bisericii de zid, din satul Rublenița, r-nul Soroca – comunitate păstorită de aproximativ 20 de ani de tatăl autorului, Prot. Mitr. Andrei Boian.
Dragostea pentru credință și Biserică, dar și educația aleasă creștină, dl Ilarion Boian a primit-o de la părinții săi, care au educat și crescut în valorile Sfintei Evanghelii cei șase copii, cinci băieți și o fată, dintre care trei sunt slujitori devotați ai Bisericii.
Într-o lume în care tinerii cunosc și îmbrățișează tot felul de deprinderi străine și nonvalori, și în care nu-și mai află loc ordinea și normalitatea, iată că mai răsar în neamul nostru tineri precum autorul cărții de față, preocupați de istoria comunității religioase și a înaintașilor lor.
Încă din „cuvântul-înainte” al cărții vedem scopul pentru care a fost scrisă această lucrare, și anume cel de cunoașterea istoriei inestimabile a Bisericii și a slujitorilor Ei, pentru a ajunge cu toții la o înțelegere corectă a identității Bisericii și a realiza ceea ce ne poate oferi Ea.
Pornind de la prima mențiune documentară despre existența unei biserici în satul Rublenița, în această carte autorul invită membrii comunității, dar și pe noi, să ne aducem aminte de preoții noştri înaintași, care ne-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu şi, uitându-ne cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire, să le urmăm credinţa (Evrei 13,7).
În acest sens, autorul prezintă lista preoților care au slujit în această comunitate, începând cu anul 1793 și până în prezent, realizând pentru fiecare slujitor o scurtă biografie însoțită de prezentarea activității sale pastoral-misionare.
La fel, după acest model ne sunt prezentați și dascălii, paraclisierii (pălămarii), dar și epitropii Bisericii.
Lecturând această carte vedem cum puterea lui Dumnezeu a lucrat în chip minunat în viața Bisericii din această comunitate, încât credința fierbinte și curată era redată printr-o slujire sinceră și jertfelnică, însoțită de fapte mărețe și vrednice de pomenit.
Volumul ne prezintă această istorie cu multe amănunte, date, fapte și personalități istorice, autorul utilizând documentele arhivei, dar și presa bisericească și laică a vremii. Desigur, cartea cuprinde la sfârșit și o vastă bibliografie: documente de arhivă, reviste și cărți de istorie bisericească de epocă și din prezent, care fac referire la acest subiect.
Istoria Bisericii din Rublenița vine să lămurească această problemă de interes profund pentru orice creștin al acestei parohii, care dorește să cunoască cât mai multe informații cu privire la descendența sa spirituală, să urmeze aspectele pozitive ale vieții comunității eccleziastice și exemplele vrednicilor înaintași, dar și să repare și evite în prezent erorile care au existat de-a lungul istoriei, punând o sămânță bună pentru viitor.
Informațiile cuprinse în acest volum prezintă interes nu doar pentru locuitorii din Rublenița, ci și pentru noi toți, întrucât descoperim în filele ei o inegalabilă luptă de jertfire pentru Biserica lui Hristos, purtată de păstorii Ei neobosiți, care au lucrat în ogorul Domnului, dar și de credincioșii plini de evlavie, care L-au slujit pe Dumnezeu de-a lungul anilor și s-au adăpostit sub streașina Bisericii.
În concluzie, consider că această carte ne dă celor de astăzi prilejul să înțelegem mai bine extraordinara zestre duhovnicească pe care am moștenit-o de la înaintașii noștri în credință.
Sperăm că ea va servi drept un bun exemplu și pentru alte comunități, dar și că prin ea mulți credincioși și preoți vor fi mai conștienți și motivați să slujească atât pe Dumnezeu, cât și aproapelui, cu mai multă dăruire, printr-o viață exemplară și prin fapte mărețe, care să dăinuie în istoria comunității, a țării și a Bisericii noastre strămoșești.
recenzie de Prof. Serghei Crudu