Profesori soroceni în pelerinaj la mănăstirile din România - file de jurnal - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Profesori soroceni în pelerinaj la mănăstirile din România – file de jurnal

Recent, un grup de 20 de profesori de la Liceul „Petru Rareș” din orașul Soroca, au trăit cele mai intense emoții parcurgând un drum lung timp de trei zile la mănăstirile din România.

Grupul de pelerini a pășit pe locuri pline de istorie şi mîndrie de neam ale Moldovei istorice şi  umplîndu-i de mîndrie pentru înaintaşi, dar şi de responsabilitatea de a „sta strajă la hotare” şi a păzi „acest pămînt”. Emoţiile ce le-au însoţit pelerinajul au fost multe, mari şi permanente la cotă maximă. Participanții la pelerinaj au scris impresii de călătorie, pe care le reproducem mai jos:

 „Experiența acestui pelerinaj e una minunată și edificatoare, parcurgând o călătorie spirituală prin vizitarea mai multor locuri sfinte, îmbogățindu-ne cunoașterea și înțelegerea. Ni s-a oferit oportunitatea, grație acestui pelerinaj de a ne conecta cu istoria și moștenirea spirituală a locurilor vizitate. În plus, cunoștințele acumulate în timpul pelerinajului se vor reflecta în activitățile noastre didactice și în modul în care îi vom  inspira pe elevii noștri să exploreze și ei aspectele spirituale din viețile lor.”

 “Am avut o călătorie de suflet spre mănăstirea Putna şi nu doar, mănăstirile Agapia, Neamț, Sihastria, etc.. Tot respectul şi aprecierea i se cuvin managerului proiectului, doamnei Asea Railean, care ne-a adunat pe toți și a purtat de grija fiecăruia ca să ne simțim bine pe tot parcursul călătoriei.”

“Ni s-a  oferit posibilitatea de a vedea frumoasa Românie şi de a vizita locuri de o adevărată revelaţie spirituală. Atmosfera caldă de la mănăstirile vizitate, monahii primitori şi mulțimea  de creştini prezenţi mi-au amplificat vibraţiile sufletului şi dorinţa de a reveni. Pentru mine, în mod special, aș putea spune că, drumul respectiv a fost un prilej de a reconecta cu colegii de breaslă și de a crea legături mai strânse între noi.

Experiența pelerinajului parcurs de către mine va rămâne în amintire ca ceva foarte profund și emoționant, cu un impact puternic asupra vieții mele lăuntrice …  Este ceva unic și personal, ceea ce am trăit în aceste trei zile, mai aproape de Dumnezeu, deoarece m-am aflat prima oară pe aceste tărâmuri.

Ajungând la mănăstirea Putna, la chilia Preacuviosului Stareț Melchisedec Velnic, am primit cu credință binecuvântarea arhimandritului. Când întâlneşti un asemenea stareţ şi-i ceri binecuvântarea, sufletul ţi se umple de bucurie! Iar cuvintele lui sunt pline de bunătate, de curăţie, de lumină şi har. Și ce fericiți sunt cei ce primesc cu credință această binecuvântare! A doua zi am reușit să mă cufund în rugăciune, în tăcere, și într-o stare de spirit meditativă, un timp foarte important pentru noi toți, cred. Participând la rugăciunile matinale, cu totul speciale de aici, simţi oarecum  ceea ce vrea Dumnezeu să îți spună. Călugării de la Putna sunt plini de evlavie, iar slujbele-s mai lungi decât de obicei și cumva mai liniştite, se cântă într-un mod deosebit și chiar mai rar. Această stare te pleacă la rugăciune.” 

„La Sucevița m-a impresionat grozav poarta impunătoare, completată de ziduri groase și turnuri de apărare. Totu-n jur e numai liniște, peste tot e numai verde de smarald, foarte îngrijit, în centrul căruia mai cu seamă se află Biserica foarte frumos pictată. Pentru câteva  clipe am fost pătruns de multă pace.”

„Din întreg circuitul meu pe la mănăstirile vizitate, mănăstirea Agapia mi-a lăsat o impresie foarte bună. Cel mai mult mi-a rămas inima la această locație extrem de frumoasă. M-am plimbat cu plăcere pe aleile pline de flori, am vizitat interiorul bisericii și am aprins lumânări. Multumesc  tuturor celor care au făcut posibil acest pelerinaj, dar în primul rând îi mulțumesc din suflet Bunului Dumnezeu pentru că m-a învrednicit să pășesc și eu nevrednica, pe locuri cu totul dumnezeiești.”

“Pe mine frumusețea de la Secu m-a copleșit enorm. Aici e un loc aparte,  de la intrare în curtea mănăstirii am rămas uimiți cât de frumos era înauntru, plin de flori. Tot aici, la trapeza mănăstirii am savurat împreună cu tot grupul cel mai delicios  păstrăv copt, o gustoșenie nemaipomenită, pregătit cu multă grijă. Totul a fost organizat la cel mai înalt nivel, iar nouă, pelerinilor, nu ne-a rămas decât să ne bucurăm de locurile sfinte pe care Dumnezeu a îngăduit să le vizităm. Recomand tuturor vizitarea Sfintelor mănăstiri din România! Mă adresez în special tinerilor să îndrăznească pe aceste căi. Aici vor întâlni alte modele de oameni.”

„Nu pot uita clopotele de la  Neamț ce răsunau atât de frumos cum numai am pășit poarta mănăstirii, chemându-ne la rugăciune. Și aici, ca și la celelalte  mănăstiri am avut parte de răsfăț culinar, delectându-ne cu tot felul de bunătățuri. Participând la slujba de seară nu mi-am putut lua ochii de la icoanele făcătoare de minuni ale Sfântului Gheorghe și ale Maicii Domnului. Probabil că, nu mă voi înșela dacă voi spune că fiecare om ce se consideră ortodox ar trebui să meargă cel puţin o dată în viaţă într-o asemenea călătorie duhovnicească. Aș  spune că pelerinajul este o nevoie firească a sufletului omenesc.”

Pe lângă conexiunea cu ceilalți, pelerinajul dat mi-a oferit și ocazia de a avea o conexiune mai profundă cu mine însumi și cu Dumnezeu. În timpul momentelor de rugăciune și contemplare, am experimentat o liniște interioară și o înțelegere mai profundă a propriei credințe și asemănării cu divinul. Aș putea spune că mersul la mănăstiri te poate revigora și întări credința și relația cu divinul.”

Voi avea amintiri pentru mult timp înainte de pe urma frumoasei călătorii. Acest drum a fost foarte frumos și foarte liniștitor pentru noi. Pentru mine, în special, mergând la Dumnezeu știu că e foarte bine. E o binecuvântare. Din zi în zi simt că Dumnezeu mă iubește și pe mine, așa cât sunt eu de păcătoasă. Am revenit acasă parcă înnoită, plină de putere pentru viața următoare. Domnul mă întărește să-mi continui lupta împotriva patimilor, mă întărește în toate lucrurile bune.”

Nu sunt prima oară la o astfel de cale, dar de fiecare dată aflarea mea într-un loc divin îmi dăruiește multă sănătate, îmi aduce har, putere, multă liniște în suflet. M-am  rugat pentru toată familia. Cu fiecare drum pe la mănăstirile și bisericile din România de fiecare dată simt o ușurare sufletească, așa și, cum să zic, simt că multe probleme parcă se rezolvă cu harul de Sus.

„Nu găsesc cuvintele potrivite pentru a-mi exprima bucuria aflării mele în acest drum. Au fost trei zile de alinare, rugăciune pentru întreaga familie. Întotdeauna am simțit, cum să spun, acel fior de apropiere între om și Sfânt. Or, ajungând la mormintele Părinților Paisie Olaru și Cleopa Ilie mare împlinire sufletească am primit. Sute de credincioși  roiau la mănăstirea Sihăstria, semn că Dumnezeu îi cheamă pe ai săi în acest colț de Rai. ”

“Trăirile deosebite în toate mănăstirile și bisericile la care am fost și la Sfintele Icoane și la toți Sfinții la care ne-am putut închina.  Aș vrea să se repete măcar încă o dată în viață asemenea clipe. Vizitând locurile sfinte, închinându-mă la moaștele sfinților și rugându-mă în fața icoanelor făcătoare de minuni, e o oportunitate de  a afla  răspunsuri la unele dintre cele mai profunde întrebări despre viaţă şi despre cine suntem cu adevărat. Astfel de excursii sunt necesare pentru a câștiga putere pentru viața de zi cu zi, pentru a-ți hrăni sufletul cu pace, liniște și speranță. Multumesc, Doamne, pentru tot!

Pe parcursul traseului am întâlnit și alți pelerini, ce împărtășesc aceeași credință și scop. Spre exemplu, numărul de oameni ce aşteaptau,  la rând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva de la Iași m-a uimit. Nu am fost niciodată la Sfânta Parascheva și mi-a plăcut foarte mult. Ajutorul și căldura Sfintei o am simțit profund .

 „În căutărea lui Dumnezeu mergem la mănăstiri și biserici, care sunt locuri ale prezenței Lui. La locurile sfinte ne este mai ușor să simțim prezența Divină. Prin urmare, parcurgerea unui drum de pelerinaj fie de lungă distanță sau mai scurt, oriunde ar duce este drumul către Dumnezeu. Am trăit un timp special, o ocazie favorabilă de a-L lăsa pe Dumnezeu să acţioneze în sufletete noastre, de a-L lăsa să vorbească inimii.”

“Călătorind în Romînia, am admirat frumuseţea naturii, dar nu mi-am putut imagina cît de frumoase sunt mănăstirile din Moldova. În aceste mănăstiri îşi duc somnul de veci cei ce ne-au apărat neamul şi pămîntul. Sunt bucuros că am avut fericita ocazie să mă închin la mormintele lor. Am trăit clipe de neutat la Putna, acolo ne-am rugat împreună cu tot grupul, moment cu totul deosebit. Mulțumesc Domnului din toată inima că a îngăduit să merg în acest pelerinaj, pe care mi l-am dorit atât de mult ! Slavă Ție, Doamne, pentru toate!”

„Dispoziția plină de bunăvoință de care am avut parte în acest pelerinaj binecuvântat te face să reflectezi asupra impresiilor acestei minunate excursii, care a oferit tuturor atâta căldură și liniște. Vremea senină, însorită a făcut posibilă plimbări în jurul locurilor sfinte. Toată lumea a avut posibilitatea de a comanda o slujbă de rugăciune, să se roage singuri, să cumpere suveniruri și cărți ortodoxe. O mulțime de emoții pozitive și puterea curățării spirituale, cred că vor fi amintite multă vreme de toți membrii acestei excursii interesante!”

Evenimentul cu semnificație spirituală-culturală profundă a fost organizat pentru a doua oară de Asociația Obștească SOARTA, în parteneriat cu Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din mun. Soroca, Biserica Sfinții Teodori din Iași și Fundația Solidaritate și Speranță – Fundația Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, în cadrul proiectului 1HARD/2.1/88 ”Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca” finanțat de Uniunea Europeana în cadrul programului ENI – CROSS BORDER COOPERATION ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA.

A consemnat Magdalena Munteanu

 

 

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com