Rusia a editat o enciclopedie a Bisericii Ortodoxe Române. Este ilustrată cu icoane ale Sfinţilor închisorilor - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Rusia a editat o enciclopedie a Bisericii Ortodoxe Române. Este ilustrată cu icoane ale Sfinţilor închisorilor

12:06, joi, 29 mai, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Federaţia Rusă, prin editura Roossa, a editat o Enciclopedie a Bisericii Ortodoxe Române, ilustrată cu imagini din lăcaşurile şi mănăstirile româneşti sau din Basarabia.  Deşi apar şi biserici din Basarabia, cartea este scrisă ţinându-se cont de faptul că românii ţin sărbătorile după calendarul nou, deşi în Republica Moldova, ca şi în Rusia, credincioşii ţin calendarul vechi.

Editura Roossa se descrie ca “o editură internațională cu sediul central la Moscova, care nu de mult timp și-a deschis un centru de distribuție și în orașul Iași, își propune să ofere cititorilor săi în general, și oamenilor însetați ce cultură și cunoaștere, dar și copiilor aflati la varste fragede, in care trebuie sa-si dezvolte atat capacitatile intelectuale cat si cele instrumentale, cărți dintre cele mai diverse, cărți de o calitate superioară, ce nu se găsesc în librării, toate având preț de editură“.

Enciclopedia Bisericii Ortodoxe este editată sub coordonarea Svetlanei Rudzievskaia, traducerea fiind asigurată de Alexandru Rusu, adaptarea de Romeo Sochircă. De altfel, aceştia sunt şi singurii români care au contribuit la volum, în rest colectivul redacţional fiind format din persoane cu nume ruseşti.

Cartea explică toate rânduielile şi tradiţiile Bisericii, rolul preoţilor şi al arhiereilor, al rugăciunii şi al celorlalte aspecte ce ţin de credinţa ortodoxă. La sfârşit, există şi anexe cu principalele sărbători, dar şi explicaţia celor mai uzitate nume româneşti.

Interesant este faptul că editorii ruşi au găsit de cuviinţă să ilustreze explicaţiile, printre altele, cu icoane ce înfăţişează doi dintre cei supranumiţi “sfinţii închisorilor”, dar încă necanonizaţi de BOR : Valeriu Gafencu şi Părintele Daniil de la Rarău.

Aceeaşi editură a scos de sub tipar şi o carte cu titlul “Istoria Neamului Românesc”.

De remarcat este faptul când Moscova abordează subiectul canonizării lui Valeriu Gafencu, Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove, ce aparţine de Patriarhia Rusiei, intenţionând canonizarea acestuia.

sursa http://activenews.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com