Header image

Se spune că lumea aceasta desfrînată și minciunoasă uneori se mai ține doar pe rugăciunea monahului (Doi monahi)

11:16, luni, 12 februarie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

O noutate plăcută. Rodica Ciorănică, redactorul magazinului VIP, împreună cu echipa, au desemnat omenii anului 2017.

Savatie Baștovoi, un monah de la mănăstirea Noul Neamț, care de cîteva decenii se roagă și nu mai coboară de pe scena publică este modelul ales din domeniul culturii. Scrie versuri, romane, ține conferințe, construiește biserici, pictează icoane, oferă interviuri, dezvoltă afaceri.

O alegere mai potrivită nici că se putea. Poate doar un alt monah de la mănăstirea Țigănești, părintele Lazăr, încărcat cu aceiași energie. Face ascultare la bucătăria mănăstirii, deritică în chilia părintelui stareț, hrănește căprioare din palmă, culege și cunoaște toată iarba de leac din Codru.

Cu ani în urmă pentru un șumuiag de buruiene de leac i-am lăsat în Psaltire o bacnotă de 50 de lei. Și de atunci ori de cîte ori mă duc în chilia lui o găsesc la Psalmul 37, neatinsă.”Părinte?!„ – îi zic cu mustrare.”Ce să fac cu ea?„ – îmi spune el cu uimire.

Ce să facă într-adevăr dacă de zeci de ani n-a ieșit deloc din mănăstire. Dacă de peste un deceniu spală blidele și coace pîine. Dacă în tot aist timp s-a rugat neîcetat.

Se spune că lumea aceasta desfrînată și minciunoasă uneori se mai ține doar pe rugăciunea monahului. Pe a cui ? Căci vreau să-mi aleg și eu un model, unul viu și nu mort, ca să scap.

Ion Bradu

Contact Form Powered By : XYZScripts.com