Header image

Sfântul cneaz Vladimir, prăznuit la Moscova

21:10, miercuri, 29 iulie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Ieri, 28 iulie 2015, la Moscova a avut loc prăznuirea Sfântului Principe Vladimir al Kievului, Luminătorul Rusiei, pe stilul vechi calendaristic. În această perioadă, în capitala Rusiei se află şi Înaltpreasfin­ţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, delegatul Patriarhului României, însoţit de preotul Eugeniu Rogoti.

Toate delegaţiile sosite din Bisericile Ortodoxe surori au fost primite de către Prea­fericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, în ziua de luni, 27 iulie 2015, la Reşedinţa Patriarhală din cadrul Mănăstirii Danilovski. Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a mulţumit pentru invitaţie şi a transmis Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse salutul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Delegatul Bisericii Ortodoxe Române a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, trimis cu ocazia împlinirii a 1.000 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Vladimir şi i-a înmânat Preafericitului Părinte Patriarh Kiril o icoană a Sfântului Ioan Gură de Aur şi medalia omagială cu chipul aceluiaşi sfânt.

În ziua sărbătorii Sfântului Vladimir, delegaţiile au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită la Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova. La slujba oficiată sub protia Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, au participat membrii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori, ierarhi şi clerici ai Bisericii Ruse. În catedrală au fost aproape 1.500 de persoane care s-au rugat împreună cu slujitorii în ziua marelui praznic. Deoarece această zi este considerată şi începutul botezării poporului rus, la slujbă s-a intonat cântarea „Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi-mbrăcat”. În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Kiril a subliniat importanţa schimbării interioare a principelui Kievului Vladimir, odată cu botezul său, atunci când poporul a început să-l numească „soarele cel frumos”. „Schimbarea aceasta trebuie să ne dea de gândit tuturor şi astăzi, mai ales tinerei generaţii, care are nevoie să ia exemplul înaintaşilor în dragostea pentru credinţă şi patrie”, a mai subliniat Patriarhul Kiril.

După Liturghie, toţi slujitorii au participat la un Te Deum de mulţumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra poporului rus timp de mai bine de un mileniu. La Te Deum, Patriarhul Kiril a sfinţit prapuri sau steaguri bisericeşti cu imaginea Sfântului Vladimir, care vor ajunge în toate regiunile Rusiei.

La finalul slujbei de mulţumire, au luat cuvântul Mitropolitul Iuvenalie de Krutiţi şi Kolomna, din partea ierarhilor Bisericii Ruse, reprezentantul Administraţiei prezidenţiale, care a citit mesajul preşedintelui Vladimir Putin, precum şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Apostolos al Miletului, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, care a mulţumit în numele delegaţilor Bisericilor Ortodoxe surori pentru invitaţie şi posibilitatea de a coliturghisi în această zi memorabilă pentru întreaga Ortodoxie.

Sursa: www.ziarulumina.ro
Contact Form Powered By : XYZScripts.com