Header image

Sfântul Gheorghe Noul Mărturisitor, serbat la ctitoria sa din Drama

18:45, luni, 5 noiembrie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

Sfântul Cuvios Gheorghe Noul Mărturisitor a fost serbat la mănăstirea ctitorită de el în apropierea orașului grecesc Drama, acolo unde se află și sfintele sale moaște.

Duminică, 4 noiembrie 2018, a fost oficiată Sfânta Liturghie la care au concelebrat Mitropoliții Panteleimon de Maroneia și Komotini, Stefanos de Fillipi, Neapole și Thasos și Pavlos de Drama, ierarhul locului.

În continuare a avut loc o procesiune cu moaștele Sfântului la care au participat mulți credincioși veniți din toate părțile Greciei.

Sfântul Gheorghe din Drama, cinstit în România

Sfântul Gheorghe Karslidis a fost trecut în calendarul Bisericii Ortodoxe Române la ședința solemnă a Sfântului Sinod care a avut loc în anul 2015 în prezența Mitropolitului Pavlos de Drama.

În anul 2011, Mitropolitul Dramei i-a oferit în dar Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană pictată și un fragment din moaștele Cuviosului Gheorghe Karslidis, cu ocazia zilei de naștere a Preafericirii Sale.

Viața Sfântului Gheorghe din Drama

Un orfan îngrijit de bunică

Cuviosul Părinte Gheorghe s-a născut în anul 1901, în orașul Arghiropolis din ținutul Pontului (astăzi Gümüșhane, Turcia), ca fiu al unor evlavioși creștini, Sava și Sofia Karslidis.

La botez a primit numele Atanasie, dar de mic a rămas orfan de ambii părinți, încât a fost crescut, împreună cu un frate mai mare și o soră, de bunica din partea tatălui.

Începe viața monastică în Georgia

După moartea bunicii sale, care i-a dat ca binecuvântare o icoană a Maicii Domnului, de care Cuviosul nu se va despărți toată viața, el a plecat împreună cu bunicul său din orașul natal spre Erzurum (Turcia), apoi spre Tbilisi (Georgia).

Plin de dumnezeiescul dor, tânărul Atanasie a intrat în obștea mănăstirii georgiene Noul Athos.

Acolo a învățat limba georgiană, dar mai ales s-a nevoit să dobândească ascultarea, smerenia, răbdarea, privegherea și rugăciunea.

La 20 iulie 1919 a fost călugărit cu numele de Simeon, dar la scurt timp a fost întemnițat și chinuit în mod nemilos de atei. În 1923 a fost eliberat și s-a mutat la Suhumi (regiunea Abhazia), iar la 8 septembrie 1925 a fost hirotonit preot de un ierarh georgian, care i-a schimbat numele în Gheorghe.

Din Georgia în Grecia

Cuviosul Gheorghe a plecat în Grecia în anul 1929 și s-a așezat în satul Sipsa (astăzi Taxiarhes), de lângă Drama, unde, deși suferind cu picioarele, a desfășurat o bogată lucrare duhovnicească în rândul credincioșilor, pe care i-a apropiat de Biserică și i-a povățuit, îndeosebi prin Taina Spovedaniei, căreia îi acorda o deosebită însemnătate.

În anul 1936 a călătorit ca pelerin în Țara Sfântă, cuprins de dorul de a vedea locurile unde Hristos Domnul a înfăptuit mântuirea lumii.

Mănăstirea Înălțarea Domnului din Sipsa

Întors la Sipsa, Cuviosul Gheorghe a hotărât să construiască o mănăstire, cu hramul Înălțarea Domnului, ridicând o modestă biserică și câteva locuințe în anul 1939.

Și-a prevestit sfârșitul

În anul 1959 și-a prevăzut sfârșitul, vestind aceasta în mai multe rânduri ucenicilor apropiați.

În zorii zilei de 4 noiembrie, după ce s-a rugat înaintea icoanei Maicii Domnului, rostind rugăciunea: Ușa milostivirii deschide-o nouă…, Cuviosul Mărturisitor Gheorghe și-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos.

După trei zile trupul Cuviosului, neatins de stricăciune, a fost înmormântat lângă ctitoria sa de mitropolitul Filip al Dramei.

Sfânt făcător de minuni

Numeroase vindecări și arătări minunate s-au săvârșit și după trecerea Cuviosului la cele veșnice.

Moaștele sale, binemirositoare, au fost aflate în ziua de 9 februarie 2006, de către IPS Pavlos, mitropolitul Dramei.

Canonizarea sa a fost făcută de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol la 18 martie 2008, rânduindu-se ca zi de pomenire 4 noiembrie, ziua trecerii sale la cele veșnice.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com