Slujbă arhierească cu prilejul aniversării a 150 de ani de la întemeierea Mănăstirii Noul Neamț - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Slujbă arhierească cu prilejul aniversării a 150 de ani de la întemeierea Mănăstirii Noul Neamț

20:33, luni, 27 ianuarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , ,

Prin decretul împăratului Alexandru al II-lea 13 (26) ianuarie, 1864, se aprobă proiectul referitor la „Înfiinţarea Mănăstirii Sf. Înălţări, Noul-Neamţ, de obşte, pentru bărbaţi, pe teritoriul satului Chiţcani”.

În acest an, Mănăstiria „Înălțării Domnului” din comuna Chițcani, raionul Slobozia săvîrșeste minunatul jubileu de 150 de ani de la întemeiere, de-a lungul timpului, sfîntul așezămînt a trecut prin multe greutăți și încercări iar anii ce au trecut alcătuiesc o istorie nu de puţine ori zbuciumată, dar care impresionează mai ales prin aceea, că mănăstirea a rezistat, rămânând fidelă chemării ei – de a împărtăși tuturor nevoitorilor ei plinătatea sălășluirii Duhului Sfânt și de a fi lumină în viaţa oamenilor, păstrând această lumină şi pace care înnobilează sufletul.

Duminică, 26 ianuarie 2014, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la întemeierea Mănăstirii Noul Neamț, la binecuvîntarea Înalt Prea Sfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Sfînta Liturghie Arhierească a fost oficiată la mănăstirea „Înălțarea Domnului” com. Chițcani, r-nul Slobozia în soborul de iarnă a „Adormirii Maicii Domnului” de către Înalt Preasfinţitul Sfinţitul Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari și Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni. La serviciul divin Ierarhii au fost înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: Arhimandritul Paisie (Cecan), starețul mănăstirii Noul-Neamț, Arhimandritul Benedict (Sauciuc), starețul mănăstirii Neamț, județul Neamț, România, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din cadrul eparhiilor din Moldova, Ucraina și România. De asemenea, au fost prezenți și mii de creștini, adunați pentru a se ruga și a se bucura duhovnicește de aniversarea frumosului jubileu al acestei mănăstiri.

Înainte de începerea Liturghiei a fost săvîrșită o litie la mormîntul vrednicului de pomenire Prea Sfințitului Dorimedont, Episcop de Edineț și Briceni (1998-2006). În cadrul serviciului divin cu un cuvînt de zidire duhovnicească s-a adresat secretarul episcopiei de Bălți și Fălești, prot. mitr. Petru Ciunciuc, parohul bisericii „Cuv. Parascheva” mun. Bălți. Răspunsurile la  strană au fost oferite de către corul bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din mun. Bălți în frunte cu prot. mitr. Alexandru Paiul. După Sfînta Liturghie a urmat slujba unui Te-Deum de sănătate.

La final, Ierarhii a adresat părintelui arhimandrit Paisie, obştii monahale şi mulţimii închinătorilor un cuvînt de felicitare cu prilejul jubileului  de 150 de ani  de la înfințarea mănăstirii, dorindu-le prosperitate, curaj, credință și smerenie, mîntuire sufletească, har de la Dumnezeu și putere de a lucra și în continuare cu aceeași rîvnă spre slava Bisericii lui Hristos. La rîndul său, Arhimandritul Paisie a venit cu un cuvînt de mulțumire în adresa Ierarhilor și slujitorilor pentru toată atenția pe care o au pentru această sfîntă mănăstire, de asemenea și tuturor credincioșilor, adresîndu-le cordiale felicitări și urari de bine, aducîndu-le în dar fiecăruia cîte o iconiță cu chipul Maicii Domnului.

A urmat apoi o agapă frăţească oferită cu mult drag pentru toţi participanţii la slujbă de către vieţuitorii sfîntului aşezămînt.

*   *   *

În după-amiaza zilei, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, starețul mănăstirii Noul-Neamț Arhimandritul Paisie (Cecan) și starețul mănăstirii Neamț Arhimandritul Benedict (Sauciuc), împreună cu o delegație au vizitat administrația eparhială a Arhiepiscopiei de Tiraspol și Dubăsari, unde a avut loc o întâlnire cu Înalt Prea Sfințitul Sava.

În drum spre casă Vlădica Nicodim împreună cu delegația din România în frunte cu arhimandritul Benedict au vizitat mănăstirea „Sf. Marta și Maria” din com. Hagimus, raionul Căușeni.

Sursa: http://www.eparhia-edinet.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com